Petrol fiyatlarının 90 doların üzerine çıkmasının ardından bir kötü haber de Gazprom'dan geldi. Rusya'nın dev enerji şirketi Gazprom 2011'in ilk çeyreğinde doğalgaz fiyatlarını Avrupa ülkelerine satışta bin metreküp için 327 dolara çıkacağını öngörüyor. Petrol fiyatlarına bağlı yapılan hesaplamalara göre artıştan Türkiye de etkilenecek.

Basına açıklamada bulunan Gazprom Sözcüsü Sergey Kupriyanov, "2011'in ilk çeyreğinde Avrupa satış fiyatları bin metreküp için 327 doları bulur" dedi. Rusya, Avrupa ülkelerine 2010'un ilk çeyreğinde bin metreküp doğalgazı 308 dolara vermişti.

Gelecek yıl doğalgaz talebinde piyasada artış beklediklerini kaydeden Kupriyanov, "Doğalgaz anlaşmalarımıza göre fiyatlar petrole bağlı olarak hesaplanıyor. Spot piyasa nedeni ile doğalgaz arzındaki fazlalık nispeten azalıyor. Fiyatların 2011'de nispeten yüksek olacağını düşünüyorum" öngörüsünde bulundu.

2010'da yaklaşık 515 milyar metreküp doğalgaz üretimi gerçekleştiren şirket, 2015'e kadar 570-580 milyar metreküp üretim kapasitesine çıkmayı planlıyor. 2011'de Kuzey Akım'dan Avrupa'ya ilk doğalgaz doğrudan verilmeye başlanırken, Güney Akım için de çalışmalar son aşamaya geldi.

AVRUPA VANALARI BU YIL BAŞI AÇIK

Ukrayna ile uzun vadeli anlaşma sağlayan Gazprom, bu yıl başında vanaları kapatmayı düşünmezken, Avrupa ülkelerinin 'al ya da öde' formülasyonu içerinde alınmayan doğalgaz cezalarında indirim konusunu değerlendiriyor.

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Rusya Başbakanı Vladimir Putin yeni yılda komşu ülkelerle herhangi bir doğalgaz krizi beklemediklerini söyledi. Putin, "Şu an ortaklarımızla anlaşmalarımız tamam. Anlaşmalar imzalandı ve yükümlülüklerimizi yerine getiriyoruz" ifadelerini kullandı.

Ocak 2009'da yaşanan doğalgaz krizi nedeni ile Ukrayna vanalarını Rusya iki hafta süre ile kapatmıştı. Haziran'da Rusya ve Belarus arasında geçiş ücreti ve doğalgaz fiyatları yüzünden yaşanan kriz nedeni ile sevkıyat durmuştu.