ABD ekonomisinde büyümenin sürdüğünü gösteren verinin açıklanmasının ardından küresel piyasalarda tırmanışa geçen dolar 2.47 lirayı aşarak yeni rekor düzeye çıktı.

ABD'de bugün açıklanan verilere göre, tarım dışı istihdam Ocak'ta 257 bin ile beklentilerin üzerinde arttı ve ayrıca çalışan ücretleri belirgin derecede yükseldi.

Bu verinin, ABD'de faiz artışını yakın zamana çekeceğine ilişkin beklentiye bağlı olarak dolar 2.4735 lira ile yeni tarihi zirvesine çıktı. Böylece doların, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Merkez Bankası'nın bağımsızlığını hedef alan konuşmasının ardından dün çıktığı 2.4680 liralık rekoru da kırılmış oldu.

Dolar, hızlı tırmanışın ardından 2.4660 - 2.4670 lira aralığına çekilirken, euro da 2.80 liraya çıktıktan sonra, 2.7985 - 2.7995 düzeyinde hareket etmeye başladı.

ABD Merkez Bankası (Fed) geçen ay sonunda yaptığı toplantıdan sonraki açıklamasında, faizlerin bu yıl içinde artırılması planında bir değişim olmadığının sinyalini vermişti

Fed'in iki gün süren faiz toplantısının ardından yapılan açıklamada, istihdam artışının güçlü ve ekonomideki büyümenin de sağlam bir şekilde sürdüğüne işaret edilerek, faiz artırımının bu yıl yapılacağı, ancak bu süreçte "sabırlı" olunacağı belirtildi.

"Tarım dışı işsizlik" gelişmiş ülkelerde temel işsizlik verisi olarak kabul ediliyor. Bu nedenle, Fed tarım dışı istihdamdaki gelişmelere büyük önem veriyor.

Ayrıca, çalışan ücretlerinde "belirgin derecede" yükseliş olması da talebi ve dolayısıyla enflasyonu yükseltmesi bekleniyor. Fed faiz artışına başlamak için enflasyonda da yükselmenin başlamasına önem veriyor.