Dolar/TL, zirvede 1.9160 seviyesini gördü. Serbest piyasada dolar şu anda TL karşısında düne göre yaklaşık yüzde 0.8'lik artışla 1.9090 seviyesinde bulunuyor.

Saat 17.00 itibariyle itibariyle bankalar arası piyasada alışta dolar kotasyonları alışta en düşük 1,9040 lira, en yüksek 1,9080 lira, satışta en düşük 1,9095 lira, en yüksek 1,9180 lira seviyesinde işlem görüyor.

Başçı'nın piyasaya doğrudan müdahale yapılmayacağını ve döviz ihalelerin sadece istisnai günlerde 50 milyon doları aşacağını belirtmesi yükselişte etkili oldu.

Başçı, İstanbul Sanayi Odası (İSO) aylık olağan Meclis toplantısındaki konuşmasında, "İçinde bulunduğumuz günleri normal günler ve müstesna günler diye ikiye ayıracak olursak, normal günlerde ne yapacak Merkez Bankası, istisnai yani müstesna günlerde ne yapacak? O şekilde bir sınıflandırma yapıyoruz. Normal günlerde döviz tarafında döviz satım ihalesinde alınan tekliflerin 50 milyon ABD dolarına kadar olan kısmı karşılanacak. Bu ne zamana kadar böyle? 24 Ocak 2012 Para Politikası Kurulu tarihine kadar... Merkez Bankası eğer ihalede alınan tekliflerin 50 milyon dolarını karşıladıysa anlayın ki o gün normal bir günmüş" dedi.

Başçı'nın konuşmasında şu başlıklar da öne çıktı:

- İstisnai günlerde fonlama imkanı için faizin yüzde 12'yi aşmayacağını öngörüyoruz
- İstisnai günlerde bankalara yüzde 5.75'ten fon kullandırılmayacak, faiz yüksek olacak
- Ekonomide 'V' şeklindeki güçlü toparlanma devam ediyor.
- Merkez bankası'nın rezervleri güçlü, temkinli gitmeyi sürdürüyoruz
- Kur riski her zaman piyasanın üzerinde, bunu bilmek gerekiyor 

Global Yatırım Finansal Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, Merkez Bankası'nın döviz satım ihaleleri ile ilgili kararları ve dün açıkladığı ekstra likidite önlemlerinin hem faizi hem de doları yukarı ittiğini belirtti.


Uskuay, Merkez'in döviz politikasına müdahalesinin etkisiz olacağı ortaya çıktığı için alımların geldiğini belirterek, "Yeni tedbirler alınmadığı için daha önce açıkladığımız Ocak ayı 2 lira hedefimizi koruyoruz" dedi.

EURO/DOLAR 1.30'UN ALTINDA