Mehmet ÇINAR/ANTALYA, () - TÜRKİYE'de her yıl yüzde 20- 25 oranında büyüyen ve bu yılki hacmi 7 milyar TL'ye ulaşan e- ticaretin önde gelen şirketlerinden n11.com, market ve pazar alışverişleri için de on-line hizmete başladı. Domates, biber gibi sebze ve meyve ürünlerinin satışı 1 ayda yüzde 300 oranında arttı.
Doğuş Grubu ile Güney Koreli SK Group'un ortaklığında buluşan Doğuş Planet'in e-ticaret platformu n11.com, e-ticaretin önemini ve sahip olduğu açık pazar iş modelinin sunduğu fırsatları anlatmak üzere Türkiye genelinde seminer serisi başlattı. Antalya'da The Marmara Hotel'de, n11.com CEO'su Nak Kyun Chong ve n11.com Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Kadri Özdal, n.11 com ve Türkiye'deki e-ticaret uygulamalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.
18 BİN KOBİ E-TİCARETTE
n11.com'un 2013 yılında kurulan ve kısa sürede e-ticaret sektörünün liderleri arasına girdiğini belirten Nyu Kyun Chong, Türkiye'de e-ticaretin henüz gelişim evresinde olduğunu, fakat çok hızlı ve emin adımlarla bu süreçten geçen bir sektör olduğunu söyledi. KOBİ'lerle beraber Türkiye ekonomisinin büyütüleceğini dile getiren Chong, kısa sürede 18 bin KOBİ'yi e-ticarete kazandıran ve 17.5 milyon ürünü tüketicinin beğenisine sunan n11.com'un, KOBİ'leri e-ticaretle tanıştırmak için yoğun çaba harcadıklarını anlattı.
YILDA 7 MİLYAR LİRALIK E-TİCARET
2014'ün üçüncü çeyreğini 18 bin kayıtlı mağaza, 17.5 milyon kayıtlı ürün, 3 milyon üye ve toplamda 150 milyon ziyaret sayısıyla tamamladıklarını açıklayan Genel Müdür Yardımcısı Kadri Özdal, 1.5 yılda Türkiye'de pazar liderliğine ulaştıklarını kaydetti. Türkiye'de e-ticaret işini yapan yaklaşık 2 bin şirket olduğu ve yıllık e-ticaret hacminin 5.5-7 milyar TL arasında ve en büyük paya n11.com'un sahip olduğunu söyleyen Özdal, geçen yıla göre yüzde 25 büyüme gerçekleştiğini, yıllık büyüme oranlarının da yüzde 20-25 bandında olduğunu kaydetti.
MÜŞTERİLERİN YÜZDE 72'Sİ ERKEK
Özdal, müşteri portföyünün ise ağırlıklı 25-45 yaş arası çalışan kadın ve erkeklerle, üniversite öğrencilerinden oluştuğunu söyledi. Sergen, Halil Sezai gibi isimlerin rol aldığı reklamlarla da dikkat çeken n11.com'un yeni reklamında ise özellikle kadın müşterilere çok önem verileceğini açıklayan Özdal, ayda 8 milyon ve toplamda 150 milyona ulaşan ziyaretlerin yüzde 72'sini erkek, yüzde 28'ini kadınların oluşturduğunu, amaçlarının bu oranı tersine çevirmek olduğunu kaydetti.
ÇOCUKLAR ARTIK ANNELERİ VİTRİNE SÜRÜKLEMİYOR
Türkiye'de e-ticaret üye sayısını artırmayı hedeflediklerini de belirten Özdal, “Eskiden annemizin elinden tutar vitrine sürüklerdik. Şimdi ise çocuklar geliyor elinde gösteriyor, 'baba bana bul al' diye. Hatta fiyat karşılaştırmalarını bile yapıyorlar" dedi.
5 DAKİKADA ONLİNE MAĞAZA AÇIN
Esnaf için online mağazalar açtıkları ve n11.com aracılığıyla da müşteriye ürünün ulaştırıldığını anlatan Özdal, “Antalya'da bir caddede müşteri bekleyeceğine, 'Gel sana burada ücretsiz bir dükkan açalım ve tüm Türkiye'de müşterin olsun' diyoruz. Yıllık satışını 1 günde satan var. İşin temelinde 'Siz satmadan biz para kazanamayız' var. 5 dakika içinde cep telefonunuzdan bir mağaza açabilir ve ürün satışına başlayabilirsiniz" dedi.
SATILAN HER 10 ÜRÜNÜN 7'Sİ KÜÇÜK ESNAFTAN
Küçük esnafın ürünlerine ilişkin fotoğraf çekimi ve sisteme yüklenmesine yönelik de hizmet ve eğitimlerin verildiğini dile getiren Özdal, bu kapsamda 210 bin 893 fotoğraf çekimi yapıldığını söyledi. Sergen'in oynadığı reklam sonrası ciddi düzeyde mağaza içeriği aldıklarını da kaydeden Özdal, “Küçük esnafın büyük mağazalara karşı rekabetini korumak için de ayda 1.5 milyon dolara yakın küçük esnafa destek sağlıyoruz. Satışı yapılan her 10 üründen 6-7'si küçük esnaftan satılıyor" dedi.
ONLİNE PAZAR ALIŞVERİŞİ
İnternet üzerinden n11.com aracılığıyla artık domatesten salatalığa, zeytinyağından bebek bezine kadar da market ve pazar alışverişlerinin mümkün olduğunu söyleyen Özdal, bazı büyük market zincirleriyle aynı düzeylerde satış yapar duruma geldiklerini söyledi. Özdal, domates, biber gibi sebze ve meyve satışının ekim ayında yüzde 300 arttığını, temizlikçi, boyacı gibi hizmet sektörüne yönelik projelerinin de olduğunu belirtti.

FOTOĞRAFLI