Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye’nin bu sene fındık ihracatından elde ettiği 1 milyar 700 milyon dolar civarındaki gelirin, ülke tarihinin en yüksek düzeydeki ihracat tutarı olduğunu söyledi.
    Bakan eker, partisinin 10’uncu kuruluş yıldönümü etkinliklerine katılmak üzere Trabzon’a geldi. Havalimanında Trabzon Valisi Recep Kızılcık, Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ve partili yöneticiler tarafından karşılanan Bakan Eker, AK Parti İl Başkanlığı'nı ziyaret etti.
    Eker, burada yaptığı açıklamada, Türkiye’nin, AK Parti’nin kurulduğu tarihten itibaren geçen 10 yıl içerisinde sürekli olarak büyüdüğü, sorunlarını çözdüğü ve geleceğe umutla bakan bir ülke durumuna geldiğini anlattı. Bu 10 yıllık süreçte gerek ekonomik, gerek uluslararası ilişkiler, gerekse hayatın bütün sektörlerinde inanılmaz mesafeler kat edildiğini ifade eden Eker, “Türkiye’nin demokrasisi güçlenmiştir, daha sivil, daha demokratik bir rejimle yönetilir hale gelmiştir. Büyük reformlar gerçekleştirilmiştir. Bu, dünya siyaset tarihinde de eşine az rastlanır bir başarı hikayesidir.” dedi.

MURAT KARAYILAN’IN YAKALANMASI
Bakan Eker, ayrıca, PKK terör örgütü elebaşılarından Murat Karayılan'ın yakalandığına dair İran’dan gelen açıklamalara ilişkin soruya, “Bu, İran menşeli, İran Meclis Sözcüsünün yaptığı resmi bir açıklama. Bize bu noktada ulaşan, bizim kurumlarımızca teyit edilen bir bilgi değil. İran’ın yaptığı bir açıklama bu. Gelişmeleri bekliyoruz, şu anda görüşmeler yapılıyor.” cevabını verdi. AK Parti İl Başkanı Adnan Günnar, ziyaretin anısına Bakan Eker’e el yapımı bir tesbih hediye etti.

TMO’NUN FINDIK SATIŞLARI
Daha sonra Trabzon Belediyesi'ne geçen Eker, Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ile görüştü. Bakan Mehdi Eker, burada bir basın mensubunun, bazı fındık sektörü temsilcilerinin ‘Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)'nin piyasaya fındık satışı yapmayacağını açıklamasına rağmen, geçtiğimiz aylarda yaptığı fındık satışının piyasaları olumsuz etkilediği ve TMO yetkililerinin devleti zarara uğrattığı’ iddialarını sorması üzerine, iddiaların aksine TMO’nun sektörü ve devleti zarara uğratmadığını söyledi.
    Fındıkla ilgili, TMO’nun düzenleyici görevi olduğunu hatırlatan Eker, “Bugüne kadar bu rolünde çok başarılı oldu. Bizim bu seneki fındık ihracatından elde ettiğimiz gelir 1 milyar 700 milyon dolar civarında. Bu, çok büyük bir rakam ve Türkiye tarihinin en yüksek düzeydeki ihracat tutarını gerçekleştirdik. Bu da iç fındık olarak 171 bin ton civarında. Ortada bir başarısızlık değil, aksine önemli bir başarı var.” diye konuştu.
    TMO’nun elinde, geçmiş yıllardaki alımlardan şu an itibariyle 124 bin ton civarında fındık bulunduğu bilgisini veren Bakan Eker, sözlerine şöyle devam etti: “Ve tabi talebe göre, arzın durumu dikkate alınmak suretiyle satıcı TMO fiyatı düzenleme yetkisine sahip. Burada da hem üreticiyi, hem sanayiciyi, hem ihracatçıyı, hem tüketiciyi bütün kesimleri dikkate alan bir politika izleniyor. Dolayısıyla fındıkla ilgili şu anda üretici de fiyattan memnun. Bize bu manada yansıyan herhangi bir olumsuzluk da söz konusu değil.”
    Türkiye’nin fındık üretiminin, doğal ve mevsim şartlarına göre her yıl değiştiğine dikkat çeken Eker, şunları ifade etti: “Geçmiş yıllarda 600, 700, 800 bin tonlara çıktı ama 350 bin tonlara düştüğü zamanlar da oldu. Dolayısıyla TMO, eldeki bu stoku iyi değerlendirmek zorunda. Aksine yüzde 25, 27 faizle para alıp, kredi alıp fındık üreticisine para veren TMO, eğer yüksek maliyetle elde ettiği ürünü tutup da birkaç kişiyi memnun edeceğim diye çok daha düşük fiyata satarsa, esas o zaman millete ve kamuya zarar vermiş olur. TMO hem kendini, hem hazineyi, hem milletimizin gelirini de dikkate alacak şekilde düzenlemeleri gerçekleştiriliyor. Sizin söylediğiniz ifadelerle o iddialarda bir yanlışlık var.”