İstanbul, 1 Nisan () - Petkim, kendi enerjisini üretmesine karşın, dün Türkiye genelinde yaşanan elektrik enerjisi kesintisinden fabrikadaki üretimin de etkilendiğini, üretimin dün akşam saatlerinde yeniden başladığını açıkladı.

Petkim'den yapılan açıklamada, "Türkiye’de birçok şehirde konut ve işletmeleri etkisi altına alan elektrik kesintisi nedeniyle Petkim fabrikaları sabah 10.36’da emniyetli bir şekilde duruşa geçti. Enterkonnekte sistemde ortaya çıkan ve yüzde 10’u aşan binlerce MW’lık frekans kaybı tüm sistemde santralleri devre dışı bırakırken kendi enerjisini üreten Petkim’i de etkiledi. Akşam 1640 civarı yeniden enerji tedarik edilmeye başlanmasıyla üretim proseslerine yeniden başlandı" denildi.

Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut, 24 saat kesintisiz elektrik enerjisi ihtiyacına bağlı olarak üretim yapan Petkim’de toplam 15 ana fabrika ve 7 yardımcı üniteye hizmet vermek üzere 226 MW gücünde enerji santrali bulunduğunu belirterek, “Kendi enerji ihtiyacının yanı sıra sisteme de elektrik sağlayan enerji santralimiz bugün sistemden aldığı darbe nedeniyle devre dışı kaldı" dedi ve şöyle devam etti:

"Sistemin dengesi gereği zaman zaman Petkim’le enterkonnekte sistem arasında enerji alışverişi oluyor. Elektrik kesintisi yaşandığı esnada ise Petkim tamamen kendi enerjisini
üretip kullanıyordu. Yeniden kaliteli enerji sağlanana kadar geçen sürede emniyetli bir şekilde zorunlu duruş gerçekleştirildi. Çalışmaların tamamlanmasıyla komplekste tüm
tesislere yeniden elektrik enerjisi verildi. Dileğimiz ülkemizde enerji kaynaklı bu tür duruşların hiç yaşanmamasıdır. Bizim dışımızdaki faktörler sebebiyle üretimimize bir süre ara verirken kompleksin güvenliğini sağlayan ve bir bakıma sigorta işlevi gören bacalarımızı bir süre yakmak zorunda kaldık.” 

Açıklamada yer alan bilgiye göre, Petkim’in elektrik ve ara çekiş buharları ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulan enerji santralinde dört buhar türbini ile bir doğalgaz türbini
bulunuyor. 64 MW gücünde iki basınçlı turbo jeneratör, 20 MW gücünde kondens türbinli turbo jeneratör, 21.7 MW  gücünde kondens türbinli turbo jeneratör, 57.7 MW gücünde doğalgaz türbinli jeneratörle elektrik üretimi yapılıyor.