Enerji fiyatlarında son günlerde sert düzeltmeler yaşanıyor. Bundan ekonomik büyümenin yavaşlayacığı sinyali ve arz miktarının artırılması etkili oluyor. Arz ise üretimle değil stratrejik rezervlerin piyasaya sunulmasıyla gerçekleşiyor. Petrol ihraç eden ülkeler birliği OPEC'e karşı Uluslararası Enerjisi Ajansı harekete geçerek, artan fiyatlara müdahale etti. Uluslararası Enerji Ajansı'nın üyesi 28 ülkenin, stratejik rezervlerini piyasaya verme kararının ardından, petrol fiyatları yüzde 7'ye kadar geriledi. Bir günlük düşüş ise yüzde 4'ün üzerinde gerçekleşirken 91 dolar test edildi. Ajans, 1991'den bu yana ilk kez stratejik rezervlerini açmaya karar verdi.

FİYATLARA KUZEY AFRİKA DARBESİ!

Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da başlayan Arap isyanı ile petrol ve emtia fiyatları sert yükselişler yaşamıştı. Bir ara 100 doların üzerine çıkan fiyatların spekülatif olduğu iddia edilmişti.

Libya'daki iç savaş ülkenin petrol ihracatına darbe vurdu. Libya'nın kaliteli petrolü arz edilemeyince fiyatlar üzerinde baskı oluştu. Uluslararası Enerji Ajansı, Libya'daki olaylardan kaynaklanan petrol arzı kesintilerine karşı harekete geçti.

Enerji Ajansı Başkanı Nobuo Tanaka, ajansa üye 28 ülkenin toplam 60 milyon varil stratejik rezervini piyasaya vereceğini belirtti. Ajans tarihinde üçüncü kez böyle bir hamlede bulunuyor. Rezervlerin piyasa sunulması 30 gün boyunca sürecek.

OPEC'TE ANLAŞMA SAĞLANAMADI

OPEC üyesi Libya, ülkede çıkan karışıklıklardan önce günlük 1.2 milyon varil petrol ihraç ediyordu. OPEC, 8 Haziran'daki toplantısında, üretim miktarını artırma kararı almakta başarısız olmuştu. İşte bu yüzden ajans harekete geçmekte gecikmedi. Uluslararası Enerji Ajansı, kurulduğu 1974 yılından bu yana 3. kez acil rezervlere başvuruyor. Ajansa üye ülkelerin toplam petrol stokları 4.1 milyar varili aşıyor, bunun neredeyse 1.6 milyar varilini özellikle acil durumlarda kullanılmak üzere tutulan stoklar oluşturuyor.

PETROL FİYATLARINDA SON DURUM


Uluslararası piyasalarda ABD ham petrolünün varil fiyatı 92 dolar seviyesinde ve Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı 108 dolar seviyesinde işlem görüyor.

Asya'daki işlemlerde ABD ham petrolünün varil fiyatı ağustos ayı teslimi düne göre 1,17 dolar artarak 92,19 dolardan satılıyor. ABD ham petrolünün varil fiyatı ağustos ayı teslimi dün 4,39 dolar değer kaybederek 91,02 dolar olmuştu.

Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ağustos ayı teslimi de düne göre 99 sent artarak 108.25 dolar oldu.