NİŞANTAŞI Üniversitesi Öğretim Görevlisi Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü öğretim üyesi Kutay Gözgör, enflasyonun Merkez Bankası'nın duruşunu belirlemeye devam edeceğini söyledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) beklentiler dahilinde faiz oranlarında değişiklik yapmadı. Toplantı sonrasında marjinal fonlama oranının yüzde 9.25, Merkez Bankası borçlanma faiz oranının yüzde 7.25, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 8.0 ve Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde;Merkez Bankası borçlanma faiz oranının yüzde 0.0 borç verme faiz oranı yüzde 12.25'te sabit tutulmasına karar verildiği belirtildi. Nişantaşı Üniversitesi Öğretim Görevlisi Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü öğretim üyesi Kutay Gözgör konuya ilişkin açıklama yaptı.Toplantı metinine bakıldığında bir önceki metine göre değişiklilerin yer almadığını belirten Gözgör, "TCMB,temel hedefi olan fiyat istikrarına göre hareket edeceğini tekrarladı. Enflasyon oranına göre hareket edecek olan TCMB fiyat davranışlarda bozulma olması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabileceğine yönelik ifadenin koruduğunu gördük" dedi.

"ENFLASYONDA GIDA FİYATI KAYNAKLI GERİLEME OLABİLİR"

TCMB'nin, Dolar kurunda yaşanan oynaklığın azalmasının yanı sıra FED’in bilanço küçültme ve faiz adımlarının yavaş olacağı beklentisine rağmen temkinli olmaya devam ettiğini aktaran Gözgör, "Önümüzdeki süreçte enflasyon oranında gıda fiyatlı kaynaklı baz etkisinden dolayı gerilemeler görebiliriz. Enflasyon oranındaki düşüşün kalıcı olması halinde yıl içinde geç likidite penceresinde ılımlı faiz indirimleri yaşanabilir. Ağustos ayında toplantı yapmayacak olan TCMB, eylül ayına kadar makroekonomik ve küresel gelişmeler anlamında önemli bilgiler de elde etmiş olacak. Bu bağlamda TCMB’nin ileriye dönük para politikasına yönelik beklentilerini eylül ayında değiştirme ihtimali yüksek görünüyor. Karar sonrası TL dolara karşı değer kazanarak 3.52 seviyelerine kadar geriledi. BİST 100 endeksi ise rekor seviyelerde tutunmaya çalışıyor. 3.5150 – 3.500 aralığı önemli destek bölgesi olarak takip edilebilir" diye konuştu.

(FOTOĞRAF)