Atilla ATMACA/EREĞLİ (Konya), () - KONYA'nın Ereğli İlçesi'nde üretilen, özellikle kozmetik, şekerleme, dondurma ve pasta sanayide kullanılan beyaz kirazın yüzde 80'i fabrikalarda işlenip ihraç ediliyor. Ancak üretici, fabrikaların kilosunu 1.30 kuruştan aldığını ve bu fiyatın maliyetini bile karşılamadığı için, yerel yöneticilerin bu sorunu çözüp bulup, üreticilere sahip çıkmasını istedi.
Konya'nın en büyük ilçeleri arasında yer alan, yaklaşık 150 bin nüfusa sahip Ereğli'de tarım ve hayvancılığa dayalı bir ekonomi mevcut. Ereğli, tarım sektöründe ise en çok siyah havuç ve beyaz kirazıyla ün kazandı. Ereğli'de yıllık 8 ila 10 bin ton beyaz kiraz üretiliyor. Üretilen beyaz kirazın çok az bir kısmı sofraları süslerken büyük bir oranı da ilçede bulunan 2 fabrikada işlenip, ihraç ediliyor. İhraç edilen beyaz kiraz da kozmetik, şekerleme, dondurma ve pasta sanayinde kullanılıyor.
ÜRÜNÜN YÜZDE 80'İ İHRAÇ
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Orhan Soylu, beyaz kirazın anavatanın Kafkasya olduğunu ancak Kafkas Türkleri'nin zamanında Karaman'ın Ayrancı İlçesi'ne göç ettiklerinde bu ürünü üretmeye başladığını, daha sonra yakın ilçeler olan Ereğli ve Halkapınar'a da kısa sürede yayıldığını belirtti.
Üretilen ürünün yüzde 80'nin fabrikalarda işlenip ihraç edildiğine belirten Soylu, şunları söyledi:
"Beyaz kiraz ilçemizde bulunan iki fabrikada işleniyor. Ardından ihraç ediliyor. Beyaz kiraz, kozmetik, dondurma ve pasta sanayide kullanılıyor. Kükürt dioksit solüsyonunda ya da alkol içerisinde yurt dışında özellikle İtalya, İspanya, İsveç, Bulgaristan gibi ülkelerde ağırlıklı olarak Avrupa Birliği ülkelerine gönderiliyor. Zaten ilçemizde bulunan iki fabrikada İtalyan sermaye ile ortak bir tesis. Beyaz kirazdan komposto yapılıp, Avrupa ülkelerinde büyük marketlerde çok yüksek fiyatlarda satıldığını biliyoruz. Ancak buradaki üreticilerimiz kilosunu 1.30 kuruştan fabrikalara satabiliyor. Bu noktada çifti fiyatın düşük olması nedeniyle tepki gösteriyor. Bizim hesaplarımıza göre de maliyeti 1.20- 1.30 kuruşa denk geliyor. O yüzden üretici kar etmeden satıyor. Fiyat düşüklüğün nedeni bu yıl 12 bin ton civarında rekolte beklenildiğinden mi, yoksa başka bir neden mi var bilmiyoruz."
ÜRETİCİLER FİYAT DÜŞÜKLÜĞÜNDEN DERTLİ
12 yıl önce öğretmenlikten emekli olduktan sonra beyaz kiraz üretimine başladığını belirten Nebi Mustul, yine öğretmenlikten emekli olan eşi Hacer Mustul ile birlikte bir çocuk büyütür gibi 12 yıl boyunca ağaçları büyütüp ürün vermesi için uğraştıklarını belirtti.
Şu an kirazı, kilosunu 1.30 liradan sata bildiklerini belirten Nebi Mustul, şöyle konuştu:
"Alıcı firmalar kendi aralarında anlaşıp, ürünü düşük fiyattan satın alıyor. Çünkü bu ürünün dalında kalmayacağını ve toplanacağını düşünüyor. Bizlerde hem emeğimizin boşa gitmemesi, hem de ağaçların zarar görmemesi için ürünleri topluyoruz. Ancak emeğimizin karşılığını alamıyoruz. 1.30 kuruştan sattığımızda masrafını zor karşılıyoruz ama satmaktan başka çaremiz yok. Bizim bir kooperatifimiz ya da derneğimiz yok. O yüzden haklarımızı savunamıyoruz. O nedende kaymakamımız, belediye başkanımız, ticaret odası ve ziraat odası başkanlarından ricamız, alıcı firmalarla görüşme yapıp üreticileri bu zor durumdan kurtarmalarını istiyoruz. Yoksa Yırca'da zeytin ağaçlarını termik santralciler söktü, burada termik santralcilere gerek kalmadan bizler sökeceğiz. Çünkü başka çaremiz kalmıyor."
Eşi Hacer Mustul da 12 yıldır bu ağaçları zevkle yetiştirdiklerini ama emeklerinin karşılığını alamadıklarını belirtti. Bir işçinin yevmiyesinin 50 lira olduğunu belirten Mustul, "Biz sadece ilaçlamasına bin lira para harcadık. İşçi yevmiyesi, gübresi, çapası, ilaçlamasını hesapladığınızda 1.30 lira olan alım fiyatı bu masrafları karşılamıyor" diye konuştu.
Beyaz kiraz üreticiliği yapan emekli öğretmen Ahmet Sarıca da "Kiraz bu yıl para etmiyor. Dalında kalmasın diye topluyoruz. Emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Yetkililerin bu sorunumuza çözüm bulmasını istiyoruz" dedi.

FOTOĞRAFLI