Esnaf ve Sanatkârlar Derneği (ESDER) Genel Başkanı Mahmut Çelikus, Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği’nin (AMPD) Ramazan ayı dolayısıyla AVM’ lerin kapanış saatini ileriye almasına tepki gösterdi. Mahmut Çelikus, bu kararın esnafı güç durumda bırakacağını belirtti.
Çelikus, konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Esnaflarımızın durumları göz önüne almayan AMPD, kendi başına verdiği bir karar ile AVM' lerin kapanış saatini 23.00'a kadar uzatmış bulunmaktadır.” ifadesini kullandı. Çelikus, şunları kaydetti:
“Ramazan’da iftar saati dolayısıyla oluşacak boşluğu kapatmak için bu kararın alınmasından büyük üzüntü duyuyoruz. AMPD kararı, AVM’ ler ile hiçbir rekabete giremeyen esnaflarımızın, Ramazan’da da gelir kaybına uğrayacağının habercisidir. Bu uygulama ile mübarek ayda mahallelilerle esnaf arasında ticari, sosyal ve kültürel bağların gelişmesi de aksayacaktır. Bulundukları yerlerde dayanışmanın ve etkileşimin en samimi bir ortamda yapıldığı esnaf ile sanatkârlarımızın zarar göreceği çok açıktır.’’
“Ramazan bahane edilerek esnaf ve sanatkârlarımız güç durumda bırakılmamalıdır.” diyen ESDER Genel Başkanı, şöyle devam etti:
‘’Her ay muhtelif yerlerde açılmaya başlayan AVM' ler sebebiyle esnaf ve sanatkârlarımızın gelirlerinin daha aşağılara çekilmeye çalışıldığına kanaat getiriyor ve bu kararı kınıyoruz. Söz konusu derneğin bu uygulamanın 8-10 sene daha devam edeceğini beyan etmesi, yakın bir zamanda esnaf ve sanatkârlarımızın artık cadde ile sokaklardan çekileceğine işarettir.”
Mahmut Çelikus, bu sene yürürlüğe gireceğini umdukları AVM Kanun tasarısına da atıfta bulunarak, ‘’Yasal boşluklardan dolayı alınmış olan bu kararla, önümüzdeki aydan itibaren kamuoyunda yeni huzursuzlukların doğacağını ve işsizler ordusuna binlerce esnaf ve sanatkârımızın da katılacağını duyurur, yetkilileri ivedi olarak göreve davet ederiz.” dedi.
Esnaf ve sanatkârların haksız yere ezilmemesini isteyen Çelikus, ‘’Senelerdir bu konuyu belirttiğimiz gibi bir defa daha açıklamak durumundayız ki AVM’ ler bir an önce şehir dışına taşınmalı ve çalışma saatleri de 10.00 ile 20.00 olarak sınırlandırılmalıdır.” temennisinde bulundu.
Kaynak: cha