Afrika ülkelerinde iş ve yatırım fırsatları konusunda üyelerini bilgilendirmeyi amaçlayan İzmir İş Adamları Derneği (İZİAD), “Etiyopya Ülke Tanıtım Toplantısı” düzenledi. Toplantıya Etiyopya Türk İşadamları Derneği Genel Sekreteri Emre İpek ve Etiyopya İzmir Fahri Konsolos Yardımcısı Ahmet Kuddusi Us da katıldı. Us, "Vize kalkarsa iki ülke arasında karşılıklı ziyaretler ve ticari ilişkiler çoğalır. İstanbul, Antalya, Gaziantep, Ankara ve İzmir’de konsolosluklarımız var. Türk işadamlarına vize alırken ve diğer problemlerinde yardımcı olmak için hazırız." dedi. Etiyopya ile 12 yıldır ticaret yapıldığını belirten Us, "Defalarca gittiğim için çok yakın ilişkilerimiz oldu. Türk okulları açılmış ve çok başarılılar. Gelecekte ticari ilişkilerin gelişmesine katkı yapacaklardır." şeklinde konuştu.
Dernek Genel Sekreteri İpek ise, "Türkiye'nin Etiyopya’ya ihracatı, ağırlıklı olarak demir çelik, tarım makineleri ve yedek parçaları, otomotiv yedek parçaları, kimyasal maddeler, elektrikli makine ve cihazlar, jeneratör, su motorları, dizel motorları, hazır giyim ve tekstil ürünlerinden oluşmaktadır. Başlıca ithalat kalemlerimiz ise susam, pamuk, iplik ve kahvedir.Etiyopya ile ticaret hacmimiz, son yıllarda düzenli olarak artmaktadır." dedi. Yatırımcılara dezavantaj oluşturacak konuların başında gümrük, ulaşım ve vergilerin geldiğine dikkat çeken İpek, "Gümrük vergileri yüzde 35 ile 135 arasında değişmektedir. Elinde 100 bin dolar sermaye bulunan bir yatırımcı, ülkede kolayca yatırım yapabilir ancak bu sermayenin yüzde 30’unun Etiyopya bankasına yatırılması şarttır. Tekstil, briket ve inşaat sektörleri yatırımcılara kapalıdır, çünkü bu alanlarda çok sayıda firma vardır. İki üç yıl içinde soğutucu dolaplar ve buzdolabı sektöründe zse büyük patlama olacağı bekleniyor." diye konuştu.
Üyelerinin yeni pazarlara açılmasını sağlamak amacıyla potansiyel ülke ve bölgelere yönelik tanıtım etkinlikleri düzenlediklerini kaydeden İZİAD Yönetim Kurulu Başkanı Resul Seçilmiş de şunları söyledi: "tiyopya ile ticaret hacmimizin, önümüzdeki dönemde daha da artması beklenmektedir. Etiyopya’nın üç stratejik dost ülkesi bulunmaktadır. Bunlar Hindistan Çin ve Türkiye’dir. Türkiye ile olan bu dostluk, ülke piyasasında Türk yatırımcılara kolaylık sağlamaktadır. Etiyopya da bulunan Türk şirketlerinin sayısı 200’ü geçmiştir. Türk işadamları, 24 Ocak 2010 tarihinde Addis Ababa’da Etiyopya Türk İşadamları Derneği'nu kurmuştur."