Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, Ankara Büyükşehir Belediyesi Hanım Lokalleri üyelerine, tasarruf yapmaları konusunda uyarıda bulundu.
Türkiye’deki ailelerin bütçelerinin kadınlar tarafından yönetildiğini kaydeden Akgiray, “Bir evdeki hanımefendi tasarruf kültürüne inanmış bir kadınsa, o aile tasarrufu yapacaktır” dedi.
 
Ankara Büyükşehir Belediyesi Bahçelievler Hanımlar Lokali’nde, Büyükşehir Belediyesi Hanım Lokalleri’ne üye çok sayıda hanımın katıldığı bilgilendirme toplantısının konuğu SPK Başkanı Akgiray oldu. Katılımcı hanımlara tasarrufun ve yatırımın önemi, sermaye piyasaları ve araçları, bu konularda farkındalık düzeyinin artırılması, yatırımcı hakları ve yatırımcıyı koruma mekanizmalarına ilişkin bilgiler veren Vedat Akgiray, konuşmasına öncelikle SPK’nın işleyişi ve görevlerine ilişkin açıklamalarda bulunarak başladı.
 
Hanımlar tarafından yoğun ilgi gören ve izlenen Akgiray, sermaye piyasalarının tasarruf yapanların buluştuğu bir yer olduğunu ve birinci görevlerinin yapılan tasarrufun güvende olmasını sağlamak, ikinci görevlerinin ise bunu yaparken de ülke ekonomisinin büyümesine maksimum katkıda bulunmak olduğunu söyledi.
 
Dünya ekonomisine de kısaca değinen ve dinleyicileri esprileriyle güldüren Akgiray, sermaye piyasaları konusunda Türkiye’nin geri kaldığını belirterek, “Sermaye piyasası etkisiyle ekonomi ne kadar hızlı büyürse, bizlerin de refahı o derece artacaktır” dedi.
 
 “TÜRKİYE’DE AİLE BÜTÇESİNİ KADINLAR BELİRLİYOR”
 
“Bugün Türkiye borsalarında yatırımcı olmak da çok daha karlı bir yatırım. Uzun vade çok iyi görünüyor” diyerek hanımlara seslenen SPK Başkanı Akgiray, şunları söyledi: “Türkiye’deki tipik bir ailede aile bütçesini yöneten kadındır. Dünyanın her yerinde de öyledir, bütçeyi yöneten kadındır. Bir evdeki hanımefendi, tasarruf kültürüne inanmış bir kadınsa, o aile tasarrufu yapacaktır. İşin uzmanı olmak, bilmiş olmak, kimse kimseden beklemiyor. Ama bu tasarruf etme kültürü önemli. Uzun vadeli tasarruf her bakımdan hem finansal mantıkla, hem insani mantıkla akıllıca bir şey. Bunu yaptığınız zaman piyasalar, bundan sonra hızla büyüyecek ve daha görünür hale gelecek.”
BORSACI GİBİ SORULAR
Ardından salondaki ev hanımlarının sorularını alan Akgiray, bir bayanın 'sırası kapanan hisse senetlerinin durumu ne olacak?' sorusuna "Bu konu bizim gündemimizde. Kişisel tahminim 4-5 tahtanın açılabileceğini tahmin ediyorum." cevabını verdi.
Açığa oynamak ile ilgili soru yöneltilmesi üzerine Akgiray, 'Buradaki herkes borsa konusunda yetkili' esprisi yaptı. Akgiray ardından soruya şu cevabı verdi: "Akıllı bir iş değil. Ölçülü oranda kişisel mal varlığını riske atmayacak oranda borçlanmak yapılabilir. Sağlam bir kaynaktan bilgi aldım bu kağıdın değeri artacak borç harç ne varsa yatırmak akıllı bir davranış değil. Ben gençlik yıllarımdan hatırlıyorum, annemin 2 bin doları vardı. Borsaya yatırdım 900 bin dolara çıktı satamadım. Sonra 500 doları zor kurtardım. Sabır uzun vadeli düşünmek akıllı yatırımla oluyor. Acele eden tüccar hiç para kazanamıyor."
Başka bir ev hanımının 'C bölümündeki hisselerde otomatik durdurma olacak mı?' sorusuna SPK Başkanı, bu konuda alınan tedbirleri 'sivrisineği öldüreceğimize bataklığı kurutalım' sözleriyle anlattı. Sanal oynama yapanları önlemek için A, B, C yaptıklarını kaydeden Akgiray'a aynı ev hanımının bir çimento firmasından hisse senedi aldığını, onay beklediklerini, onayın ne zaman verileceğini sorması üzerine Akgiray, bu konuda net bir şey söyleyemeyeceğini ifade etti.