İSTANBUL, 28 Ekim () - ABD Merkez Bankası (FED) tarafından yıllardır uygulanan parasal genişleme (QE) programının bu hafta sonlandırılmasıyla beraber Fed’in zaten küresel ekonomik görünümden dolayı tedirgin olan yatırımcıları sakin tutmak için sinyaller de gönderebileceği tahmin ediliyor.

Greg Robb'un The Wall Street Türkiye'de (www.wsj.com.tr) yayımlanan haberinde, yarınki FED toplantısından çıkacak olası mesjlar üzerinde duruluyor.

Salı günü başlayarak Çarşamba günü sona erecek olan toplantıdan sonra herhangi bir basın toplantısı planlanmazken, yatırımcılar Çarşamba günü TSİ 20:00’da açıklanacak olan Fed politika tutanağında sinyalleri arayacak.

Ekonomistler tutanakta Fed’in QE’yi bitirdiğini duyurmasını bekliyor. Fed aylardır yaptığı açıklamalarda varlık alımlarının bu toplantıda bitirileceği sinyallerini veriyordu.

BMO Capital Markets başekonomisti Michael Gregory, Kasım ayı itibariyle Fed’in son 37 aydır ilk kez bir varlık alımı yapmayacağını hatırlattı.

Barclays ekonomisti Michael Gapen ise Fed’in Eylül 2012’den bu yana 1.6 trilyon dolar değerinde hazine tahvili alımı yaptığını dile getirdi.

ABD merkez bankasının aynı zamanda Fed’in faizleri artırmadan önce “kayda değer bir süre” bekleyeceğine dair ileriye dönük rehberliğini de değiştirmeyeceği tahmin ediliyor. Gregory, “Fed dil konusunda uçtan uca çekilebilecek şeyler için pek iştahlı değil” ifadelerini kullandı.

Fed’in Eylül ayına ait toplantı tutanaklarında merkez bankasının ileriye dönük rehberlikte dili değiştirmesi durumunda piyasalar tarafından yanlış anlaşılacağı endişesini taşıdığı da belirtildi.

IHS Global Insight ABD finansal ekonomisi direktörü Paul Edelstein, Fed’in piyasalara asıl mesajının uzun süre devam edecek bir düşük enflasyon beklentisine tahammül etmeyeceği olduğunu söyledi.

BMO ekonomisti Gregory ise enflasyonun güçlenen dolar, yavaşlayan küresel büyüme ve gerileyen petrol fiyatları tarafından daha da düşürüldüğünü ifade etti.

Eylül ayında önümüzdeki 5 yıla yönelik enflasyon beklentisi yüzde 2 olan piyasaların bu beklentileri önümüzdeki 5 yıl boyunca enflasyonun ortalama yüzde 1.5 olacağı şeklinde geriledi.

Fed’in para politikasında enflasyonun yüzde 2’nin altında kalması durumunda daha fazla adım atacağını söylemesi de muhtemel. Edelstein’e göre Fed piyasaları kapıldığı karamsarlıktan kullandığı kelimelerle çıkarabilir.

(http://www.wsj.com.tr/articles/SB10700330261767394000404580241592890587622?mod=dhlturkeyfeed)