Türkiye’den Filipinler’e giden bir grup Türk işadamı, başkent Manila’da bir dizi iş görüşmesinde bulundu. Filipinli ve Türk işadamlarının bir araya geldiği toplantıda, iki ülke işadamları için fırsatlar masaya yatırıldı.

Manila’da faaliyet gösteren Türkiye Filipinler Ticaret Odası, Filipinler iş dünyası ile Türk işadamlarını bir araya getirdi. İş toplantısına Türkiye’nin Manila Büyükelçisi Hatice Pınar Işık, Ticari Müşavir İmran Er, Türk-Filipinler İş Konseyi Başkanı Ernesto Chua, ülkenin güneyindeki Mindanao adasının eski Valisi Abdullah Dimoparo, Uluslararası Türk Okulları Genel Müdürü Malik Gencer, Filipinli işadamları ve Türkiye’den gelen 15 işadamı katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Türkiye Filipinler Ticaret Odası Başkanı İrfan Karabulut, Filipinler ekonomisinin hızla geliştiğini belirterek, Türk işadamlarının da buradaki fırsatları kaçırmaması gerektiğini ifade etti. İşbirliği yaptıkları Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu’nu (TUSKON) üyesi işadamlarına Filipinlerde yatırım yapmaları için destek vermeye hazır olduklarını aktaran Karabulut, “Filipinler yeni pazarlara açık gelişen bir ülke ve 2010 yılı büyüme hızı yüzde 8.4. Türk firmaları bu fırsatı kaçırmasın. İnşattan gıdaya, demirden inşaat malzemelerine her türlü hızlı tüketim mamulleri burada satılabilir. Tropikal meyve ve kozmetik sanayi de burada ithal edilebilir. TUSKON dünyanın artık bir markası. Biz de Filipinler’de iş yapmak isteyen ve partnerimiz TUSKON üyesi her iş adamına gerekli desteği vermeye hazırız.” dedi.

Toplantı çerçevesinde her iki ülke işadamları için yeni fırsatlar doğarken, Türkiye’den gelen işadamları ve Filipinli işadamları 48 iş görüşmesi ve 7 iş bağlantısı yaptı.

Bu arada programda bir konuşma yapan Türkiye’nin Manila Büyükelçisi Hatice Pınar Işık, Türkiye’den Filipinler’e gelen işadamların uzak bir ülkede görmekten mutluluk duyduğunu ifade etti. Işık, “Güney Pasifik’in en büyük ülkesi Filipinler’de sizi görmekten mutluluk duyuyoruz. Ülkemizden buralara kadar işadamı geliyorsa, bu Türkiye’nin ne kadar büyüdüğünün göstergesidir.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’den gelen iş heyetinin başkanı ve Osmaniye Ticaret Odası Başkanı Arif Taşkaya da, Filipinler’deki ticaret fırsatlarının kendilerinin şaşırttığını söyledi. Taşkaya, “Filipinler’deki ticari fırsatlarının çokluğu bizi şaşırttı. Ben şahsen burada şirket kurmaya karar verdim. Türkiye’de üretim fazlalığı var. Pazar ise doydu. Üreticilerimiz Filipinler’deki fırsatları kaçırmasınlar.” şeklinde konuştu.

Toplantıya katılan Türk işadamları ve yetkililer, daha sonra Filipinler’deki Türk okulunda düzenlenen programa katıldı. Programda Türkçe olimpiyatlarına katılan ve dereceye giren öğrenciler ve sunum ve şarkılarını seslendirdi.