Nedim KOVAN/ORDU, () - ORDU Altınordu Ziraat Odası Başkanı Selami Akarsu, yaklaşan hasat öncesinde fındık üreticilerini uyararak, fındığın olgunlaşmadan toplanmamasını istedi.
Altınordu Ziraat Odası Başkanı Selami Akarsu, fındık üreticilerine fındık hasadıyla ilgili önemli uyarılarda bulundu. Fındığın olgunlaştıktan sonra toplanmasını isteyen Selami Akarsu, "Çiftçilerimiz fındık hasadına bizimde içinde bulunduğumuz komisyonun belirleyeceği tarihten önce başlamamasını istiyoruz. Son bir haftadır ziraat danışmanı, ziraat mühendisi ve teknik elemanlarca arazide yapılan araştırmalara göre fındığın daha yeni olgunlaşmaya başladığını görüyoruz. Bu çalışmalar neticesinde fındık toplama tarihini belirleyecek olan komisyon toplanacak ve bir karar alacak. Üreticilerimizin bu alınacak olan karara uymasını istiyoruz. Bu karar doğrultusunda belirlenen tarihlerde fındık ürünlerini hasat edebilirler. Bu sezon fındık rekoltesinin bazı bölgelerde yüksek olduğu gözlemlenmektedir. Buna rağmen yine de beklenenin altında bir rekolte çıkma ihtimali çok yüksek gözükmektedir. Bizim teknik ekiplerimizin yaptığı inceleme sonucunda, fındık rekoltesinin yüksek olduğu bahçelerde fındığın yeterince içini dolduramadığı, küllenme hastalığı gibi bir takım hastalıklara mağruz kaldığı görülmektedir. Bu da rekolteyi etkileyecektir. Üreticilerimiz hasat esnasında, fındığı olgunlaşmadan hasat etmemeli, toplama, nakil etme, kurutma ve depolama esaslarına uymalı” dedi.
Öte yandan fındık toplama tarihlerinin ise Fındık Toplama Komisyonu tarafından alınacak karar doğrultusunda belli olacağı belirtildi.

FOTOĞRAFLI