İstanbul, 29 Haziran () - Kurumsal Yatırımcı dergisinin düzenlediği “Fon Yöneticileri Üç Aylık Beklenti Anketi”, üçüncü çeyrekte ABD Merkez Bankası faiz artırım kararlarının en önemli belirleyici olacağını ortaya koydu. 2017 yılı 3. çeyreğinde en fazla takip edilecek ekonomik göstergenin yine enflasyon olacağı belirlenirken en iyi performansın gelişmekte olan piyasalardan beklendiği vurgulanıyor.
Fon Yöneticileri Üç Aylık Beklenti 2017 3. Çeyrek Anketi, ağırlıklı olarak Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD) üyelerinden oluşan 20 fon yöneticisinin katılımıyla 16-29 Haziran 2017 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Anket sonuçlarına göre, fon yöneticileri üçüncü çeyrekte piyasalarda yönün, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırımı konusunda oluşacak beklentilere göre şekilleneceğini bekliyor. Üçüncü çeyrek dönem beklenti anketine katılan fon yöneticilerinin yüzde 60’ı bu görüşü iletti. 
Hisse senedi, kısa vadeli hazine bonosu ve özel sektör tahvili
Anket katılımcılarının üçüncü çeyrek dönem için yatırım aracı favorileri farklılaşırken, hisse senedi yüzde 30, kısa vadeli hazine bonosu/repo yüzde 25 ve özel sektör tahvili yüzde 20 ile en fazla tercih edilen enstrümanlar oldu. Geçen çeyrekte en fazla favori gösterilen Eurobond’un üçüncü çeyrek için tercih edilmediği dikkat çekti. 
Enflasyon yine yakın takipte 
Fon yöneticileri anketi, yılın üçüncü çeyreğinde yine öncelikli olarak Enflasyon verilerinin takipte olacağını gösterdi. Anket katılımcılarının yüzde 40’ı geçen çeyrekte olduğu gibi enflasyonun en önemli ekonomik gösterge olacağını belirtirken, döviz kurunu işaret edenlerin oranı yüzde 25, büyüme verileri ise yüzde 20 oldu. 
Gelişmekte olan piyasalar üçüncü çeyrekte favori 
Anketin geçen çeyreğe göre en fazla farklılaşan sonuçlarından biri bu kategoride elde edildi. Fon yöneticileri, küresel hisse senedi piyasalarında beklenen en iyi performansa yönelik olarak bu kez ABD’yi tercih etmedi. Katılımcıların yüzde 45’i Gelişmekte Olan Piyasaların üçüncü çeyrekte öne çıkacağını öngörürken, Avrupa’ya da yüzde 35 oranla ABD piyasasından daha fazla şans tanındı.   
Hem altın hem de petrolde yükseliş bekleniyor
Üçüncü çeyrekte iki anahtar emtia için beklentiler yukarı yönü işaret etti. Altında yükseliş bekleyenlerin oranı yüzde 40 olurken, petrolde de yüzde 35 düzeyinde oluştu. Altında aşağı yönde hareket bekleyenlerin azınlıkta kalması dikkat çekti. Petrolde ise katılımcıların yüzde 25’i yatay seyir beklediğini belirtirken, aşağı yön bekleyenlerin oranı da yüzde 20 oldu. 
Anket katılımcılarının üçüncü çeyrek yatırım fonu türü tavsiyelerinin başında bu kez belirgin farkla değişken fonlar geldi. Bu kategori ilk kez diğer favori türler olan Borçlanma araçları fonları ve Hisse senedi fonlarını geride bıraktı. 
Katılımcıların en fazla üç fon türü belirttiği ankette, bu üç tür ağırlıklı olarak yer aldı. Değişken fonlar yüzde 81, borçlanma araçları yüzde 56, hisse senedi fonlarını tercih edenlerin oranı ise yüzde 50 olarak gerçekleşti.
Borsada havayolu şirketleri üçüncü çeyrekte öne çıkıyor
Anketin bir farklı sonucu da Borsa’da sektör beklentilerine yönelik gerçekleşti. Fon yöneticilerinin önceki dönemlerde favorisi olan bankacılık hisseleri yerini havacılık sektörüne bıraktı. Anketin, borsada öne çıkacak sektör beklentilerine ilişkin sorusuna cevap veren fon yöneticilerinin en fazla tercih ettiği sektörlerde bankacılık, ikinci sırayı çimento sektörü ile paylaştı.