Sanayinin parlayan yıldızı Gaziantep, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin eylül ayı ihracat rakamlarına göre yüzde 49 ile en fazla ihracat artış gösteren il oldu. Yakalanan başarının tesadüf olmadığını vurgulayan şehrin işadamları, işin sırrını; çok çalışmak, ticaret kültürü, girişimcilik ve sektörel çeşitlilikle açıklıyor. Dünyadaki 167 ülkeye ihracat yapan ve bunu yeterli görmeyen Gaziantepli sanayiciler, hedefin tüm dünya ülkeleriyle ticaret yapmak olduğunu belirtiyor.
    Gaziantep Sanayi Odası Meclis Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, elde edilen bu başarıda; yurtdışında eğitim almış yeni nesil sanayicilerin işletmelere büyük katkı sağladığını söyledi. Konukoğlu, “Gaziantep’teki başarının sırrı şu. Gaziantepli’nin okuyan çocuğu Gaziantep’e geliyor, sanayicisi geliyor, orta esnafın çocuğu geliyor, babasının işine sahip çıkıyor. Yani Gaziantepli Gaziantep’e sahip çıkıyor. Burada ister Gaziantepli olsun ister dışarıdan gelen arkadaşlar olsun, hepsi Gaziantep’in sanayisini geliştirmek için çalışıyor. Bizde dedikodudan çok iş var. El birliği var, ortak akıl var. Hep bir araya geliyoruz sanayi konuşuyoruz. Gaziantep’in ihracatının esas sırrı, altın haritası bu. Çok çalışmak ve çok sektörde iş yapmak.” ifadelerini kullandı.
    Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Aslan ise bu başarının tarihten gelen bir alışkanlık olduğu belirtti. Gaziantep’in tarih boyunca İpek Yolu üzerinde çok önemli bir ticaret ve üretim merkezi olduğuna değinen Aslan, şöyle konuştu:
    “Gaziantep’in ekilebilir arazisi komşularına göre az. Dolayısıyla o kadar medeniyet el değiştirmesine rağmen insanlar üretmek ve ticaret yapma konusunda ciddi bir kültür birikimine sahip. Üretmeyi ticaret yapmayı seviyoruz. Ülkemizi seviyoruz. Teşvikten ziyade ticaret kanallarının açık olması bizim için yeterli bir altyapıdır diye düşünüyoruz. Tabi bu bağlamda daha yapılacak çok iş var. Gaziantep sadece kendisi için değil, bölgenin gelişimiyle ilgili, Türkiye’nin önünü açmakla ilgili de bir vizyona sahip bir yer. Bu doğrultuda hepimiz el birliğiyle çalışıyoruz, sırrın toplamı bu.”

    "ALTERNATİF PAZARLARI ERKEN FARKETTİK"
    Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Cahit Nakıboğlu da ticaret geleneğinden gelen sanayicilerin önemine dikkat çekerek Gaziantepli sanayicilerin gözünün kara olduğunu kaydetti. Nakıboğlu, “Organize Sanayi Bölgesi’ndeki 800’e yakın firmanın yüzde 98, 99’u tüccar kökenli. Tüccar mantıklı olduğumuz için biz, tozu kalsa kâr mantığıyla yetiştik, büyüdük. Yüzde 1’de kazansak 2 de kazansak mühim olan satmamızdır. Üretip satıyoruz ve tabi buna paralel olarak da her geçen gün büyüyoruz. 5. Organize Sanayi Bölgesini yapıyoruz. 35 milyon metrekareye çıkıyoruz. Her ay enerji tüketiminde rekorlar kırıyoruz.” şeklinde konuştu.
    Gaziantep Paylaşımcı Genç İşadamları Derneğinin (GAPGİAD) Başkanı Mehmet Ali Mutafoğlu da Gaziantepli yatırımcının alternatif pazarları erken fark ettiğini ve buralara herkesten önce gittiklerini savundu. Çocukluklarından beri işlerine sahip çıktıklarını kaydeden Mutafoğlu, şunları söyledi:
    “İşimizi sonuna kadar götürürüz ve hiçbir zaman da bir şeyden pes etmeyiz. Gaziantep’te de uzun yıllardır çok ciddi farklı pazarlara açılım var. Bunun çok ciddi farklarını, faydalarını görüyoruz. Bu farklı pazarlar, işte herkesin bugünlerde çok konuştuğu ama Gaziantep’in son 10 yıldır yaptığı bir şey. Güney Amerika ülkeleri, Kuzey Amerika ülkeleri, Afrika ülkeleri, Rusya bölgesi, Doğu Avrupa, Orta Avrupa gibi bölgelere, Gaziantep belki de Türkiye’deki diğer illerden çok daha önce oraları göz önünde bulundurup, buralara ihracatın önemli olduğunu değerlendirip, buralara çok ciddi adımlar attılar.”