Eyyüp BURUN/GAZİANTEP, () - GAZİANTEP'te, 'Yeşil Altın Antepfıstığı' çalıştayı yapıldı. Çalıştayda konuşan Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Masum Burak, "Daha fazla fıstık üretimi ve ihracatı yapmalıyız" dedi.
Fıstık Festivali kapsamında Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezi'nde 'Yeşil Altın Antepfıstığı' çalıştayı düzenlendi. Çalıştaya; Vali Yardımcısı Beyazıt Bestami Alkan, AK Parti milletvekilleri Derya Bakbak ile Mehmet Sarı, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Masum Burak, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Çalıştayın açılışında konuşan Masum Burak, Türkiye'de üretilen fıstığın yüzde 2.6'sının ihraç edildiğini ve bu rakamın artması gerektiğini söyledi. Türkiye'nin, Amerika ve İran'dan sonra en çok fıstık üreten 3'üncü ülke olduğunu belirten Burak, "Yılda yaklaşık 100 bin tonlar seviyesinde fıstık üretiyoruz. Amerika ve İran'ın ardından en çok fıstık üretiminde dünyada 3'üncü sıradayız. Amacımız 2'nci sıraya yükselmek. Son rakamlara göre 2 bin 300 ton civarında ihracatımız var, buda 9 milyon dolarlık bir gelir elde etmemizi sağlıyor. Ancak bu yeterli değil. Amerika Birleşik Devletleri'ne baktığımızda ürettiği Antepfıstığı'nın yüzde 52'sini, İran yüzde 69'unu ihraç ederken, biz ise yüzde 2,6'sını ihraç ediyoruz. Önümüzdeki en büyük hedefimiz üretimle birlikte ihracatında artmasını sağlamak" dedi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise Antepfıstığı üretiminin artması gerektiğini ve üretimde oluşan maliyetin aşağı çekilmesi gerektiğini ifade ederek şöyle konuştu: "Rekabet şartları çok acımasız. Bu nedenle nasıl daha fazla üreteceğimizi ve maliyetini nasıl düşürebileceğimizi konuşmalıyız. Buradaki en büyük giderlerden bir tanesi enerji. Bizim gündemimizdeki en temel konu başlıklarından bir tanesi güneş enerjisi. Bunu kullanmayı öğrenmeliyiz. Antepfıstığını sanayide daha çok kullanmalıyız. Daha fazla uluslararası hale getirmemiz gerekiyor."
Konuşmaların ardından en fazla antepfıstığı ihracatı yapan 3 firmaya ödül verildi.

FOTOĞRAFLI