Genç Sanayici İşadamları ve Yöneticileri Derneği (GESİAD) Başkanı Bahadır Özgün, Avro bölgesinin dağılma olasılığının yüksek olduğuna dikkat çekerek, “Tasvip etmiyoruz ama ekonomimiz için Fitch ve diğerleri önemli.” dedi.
    GESİAD Başkanı Bahadır Özgün, yaptığı açıklamada, uygulanmakta olan ekonomik planın Fitch’i ve diğerlerini önemli kıldığını ifade etti. Dövizdeki hareketin de bu noktada anlamlı olduğunu belirten Özgün, "Hükümetten beklentimiz, mikro düzeyde yaşanabilecek sıkıntılara karşı şimdiden önlem alınmasıdır.” dedi.
    Ekonomi Bakanı Sayın Zafer Çağlayan’ın, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch ile ilgili olarak “Fitch yine Fitchliğini yaptı” sözlerini değerlendiren GESİAD Başkanı Bahadır Özgün, “Ekonomi Bakanı Sayın Zafer Çağlayan Fitch, Dünya Bankası’na ve diğer uluslararası kurumlara laf söylemektedir, ancak unutulmaması gereken konu, her ne kadar bizler tarafından tasvip edilmese de hükümetin uygulamakta olduğu ekonomik program yabancı yatırımcıya dayalı bir programdır. Bu nedenledir ki ülkemizin uluslararası piyasa derecelendirme kuruluşları tarafından alacağı kredi notu büyük önem taşımaktadır.” diye konuştu.
    GESİAD Başkanı Bahadır Özgün, ekonomi değerlendirmesinde de şunları söyledi: “Uluslararası piyasalar da güvenli ama oldukça ısınmış bulunan ekonomimizde son dönemde oluşan döviz hareketi de oldukça anlamlıdır. Çünkü bu bir sıcak para hareketidir. HSBC Bankası raporuna göre, yabancı yatırımcılar Haziran 2011’de 34 milyon dolarlık net satış gerçekleştirmiş ve İMKB’de yabancı payı yüzde 62.3 ile son 5 yılın en düşük seviyesinde oluşmuş.”

“AVRO BÖLGESİ DAĞILABİLİR”
Dünya Bankası Başkanı Zoellick’in, “Türkiye’nin ekonomi programı güçlü” ifadesinide değerlendiren Bahadır Özgün, bunun, mevcut konjonktürel yapı ve bölge ülkelerine kıyasla söylendiğini belirterek, “Avro bölgesinin dağılabileceğine dönük görüşümüze ING Bankası'nın raporu da destek verdi. Bankanın hazırladığı raporda; Yunanistan ve olası başka ülkelerin Avro Bölgesi'nden çıkması, çıkarılması, yani bölgenin dağılması durumunda bazı ülkelerin domino etkisi ile ekonomik bir felakete düşeceği belirtilmekte. Bu senaryo durumunda tabii ki biz de etkileneceğiz ama durumumuz AB ülkelerinden biraz farklıdır.” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE’Yİ AVRUPADAN AYIRAN GÜÇLÜ BANKACILIK YAPISI”
Avrupa'nın, bu noktaya gelmesinin en önemli nedeninin borç krizi olduğuna dikkat çeken Bahadır Özgün, şöyle dedi: “Ülkemiz ekonomisi için de dış ticaret açığı ve cari açık çok önemli negatif veriler ama Türkiye'yi Avrupa'dan ayıran başlıca unsur bankacılık sektörüdür. Küresel krizde olduğu gibi makro düzeyde Türk bankacılık sektörünün güçlü yapısı ile olası Avrupa krizinde de büyük bir sarsıntı yaşamadan süreci tamamlayabiliriz.”
    Özellikle önümüzdeki günlerde mikro düzeyde yaşanabilecek olası sıkıntıların aşılmasında hükümetin bugünden önlem alması gerektiğine dikkat çeken Bahadır Özgün, “Örneğin, akaryakıt ve doğalgaz ürünlerinden toplanan ÖTV'de bu yıl yüzde 26.5 oranında artış olduğu açıklanmıştı. Bu veri ışığında, piyasaların hareketlendirilmesi ve iç dinamiklerin harekete geçirilmesi adına akaryakıt ve doğalgazda indirime gidilmesinin bütçe dengelerini sarsmayacağını düşünmekteyiz.” dedi. Bahadır Özgün, buna benzer önlemlerin acilen hükümet tarafından alınmasını beklediklerini sözlerine ekledi.