Giresun'un Görele ilçesinde faaliyet gösteren, Giresun vergi rekortmeni Süleymanoğlu inşaat çalışanlarının güvenliği için örnek bir uygulama sürdürüyor. Firma, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da işçilerine ‘temel iş sağlığı ve güvenliği’ semineri düzenledi.

Firma, Görele ve Tirebolu ilçelerinde faaliyet gösteren çalışanlarının iş kazalarına maruz kalmaması için bir danışmanlık şirketi ile anlaşarak çalışanlarını bilgilendirdi. Görele Hasan Ali Yücel İlköğretim Okulu konferans salonunda düzenlenen seminere konuşmacı olarak İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Mahmut Güler katıldı. Konuşmasında iş kazalarıyla ilgili istatistiki bilgiler veren Güler, "İş güvenliğinde amaç mesleki riskleri en aza indirmektir. İş güvenliği kaza olduktan sonra değil, olmadan önce ne yapılması gerektiğini bilmektir.

Türkiye’de her 6 dakikada bir iş kazası oluyor. Her 6 saatte bir insanımız da iş kazasından ölüyor. Ülkemizde her yıl 2500 kişi iş kazasında hayatını kaybediyor. Sakat kalanların sayısı ise tam olarak bilinmiyor. Bizim amacımız siz çalışanlara iş güvenliği bilincini yaymak olacak. Bilgi, beceri, davranış ve alışkanlıklarla sizlerle iş kazasındaki koruyucu önlemleri geliştireceğiz. Sonuç olarak iş kazası oranlarını azaltacağız." dedi.

İş kazalarının en büyük sebebinin güvensiz davranışlar olduğunu kaydeden İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Mahmut Güler, şunları dile getirdi: "Sizler çalışma esnasında neyi yapmanız gerektiğini, neleri de yapmamanız gerektiğini iyi öğreneceksiniz. Ülkemizde günde 3 iş kazası meydana geliyor, bu kazaların sonunda ise bir kişi ölüyor. Hedefimiz sıfır iş kazası, sıfır iş gücü kaybı, sıfır iş görememezlik gün sayısı, yüzde yüz verim. Arkanızda gözü yaşlı aileler bırakmak istemiyorsanız bu öğrendiklerinizi mutlaka iş hayatınızda uygulayın.”

Semineri düzenleyen Süleymanoğlu İnşaat'ın Genel Müdürü Abdurrahman Süleymanoğlu, çalışanlarının kendileri için çok değerli olduğunu, iş saatleri içinde ya da dışında olsun burunlarının bile kanamasını istemediklerini söyledi. Türkiye’de birçok yerde her gün duydukları iş kazalarından sonra herkes birbirini suçlarken, en büyük hatanın işçilerin yeterli bilgi donanımına sahip olmamasından kaynaklandığına dikkat çeken Süleymanoğlu, şunları söyledi: "Yapılan araştırmalar özellikle inşaat sektöründe çalışan insanların eğitim seviyesinin düşük olmasından kaynaklanan bilgisizlik sebebiyle kazalara maruz kaldığını gösteriyor.

İşçilerin eğitim seviyesi düşük olunca kendilerini yetiştirme imkanı olmuyor. Ülkemizde çekirdekten yetişme diye tabir ettiğimiz işçilerimiz her hangi bir çıraklık okul dahi görmediği için bilinçsiz. Büyük firmaların dışında kalan işyerleri ise bu işin maliyetinden kaçtığından dolayı olsa gerek işçilerini eğitmeyi düşünmüyor. Bizim için ise öncelik insan olduğu için önce çalışanlarımızı ‘temel iş sağlığı ve güvenliği’ konusunda eğitelim istedik. Biz şirket olarak bir danışmanlık firmasıyla bu konuda anlaşarak çalışanlarımıza 6 ayda bir ‘Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi’ semineri verdirmeye karar verdik.

Bu seminer de bu serinin ikincisidir. Geçen yıl bu seminerin birincisini gerçekleştirdik. Gördük ki alınan ilk seminerde çalışanlarımız birçok konuda bilmedikleri ya da önemsemedikleri birçok şeyi öğrenmişler. En sevindirici olanı ise öğrendiklerini çalışanlarımızın uygulaması idi. Bu seminerlerde hem bizler bilmediklerimizi, ya da unuttuklarımızı öğreneceğiz, hem işçilerimiz öğrenecek. Böylece işçilerimiz hem daha verimli çalışacak, hem de işi kazası riskini en aza indirecek. Böylece iş kazalarından dolayı iş ve insan kaybımız olmayacak. Biz bir aileyiz, işçilerimizin de bir ailesi var, onlar da üzülsün istemiyoruz. Biz iş veren olarak bütün tedbirlerimizi alacağız, ondan sonra Allah'ın takdiri ne ise o olacak.”

Düzenlenen seminere şirketin başta ortakları, mühendisleri olmak üzere 70’e yakın çalışanı katıldı.