Yim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Bursa’da 'Yerli Malı Belgelendir' toplantısının ardından cuma namazın Eskiaraağaç Köyü’ndeki camide kıldı. Bakan Işık daha sonra Bosch tarafından yaptırılan ve servo fren üretecek yeni fabrikanın açılış törenine katıldı. Burada konuşan Bakan Işık, Türkiye hakkında olumsuz mesaj verenlerin hepsinin kaybettiğini belirterek, "İnanıyorum ki bundan sonrada böyle olacak. Ama en küçük dalgalanmada kaçanlar hep kaybetti. Bosch gibi global şirketlerin bir ülkede yatırım yapması için şartlar vardır. Bunların bir tanesi iç pazar. Türkiye’de güçlü bir iç Pazar var. İkincisi ülkenin bölgedeki konumu ve ihracat kapasitesi. Bu açıdan Türkiye önemli bir ülke. Bir başka sebep, devlet ve hükümetin sunduğu teşvikler. Buda önemli. Bu açıdan hükümetimiz yatırımcılara önemli destekler sunuyor. Eğer Türkiye’nin nitelikli insan gücü olmasaydı Bosch’un Türkiye’ye yatırım yapması bu kadar kolay olmazdı" dedi.

'ARABALAR BİRBİRLERİYLE KONUŞACAK' Teknolojinin her geçen gün büyüdüğüne dikkat çeken Işık, şöyle devam etti: "Teknoloji de öyle gelişmeler var ki adeta bugüne kadar bildiğiniz şeyleri unutun cinsinden. Daha düne kadar uçaklarda otomatik piBilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Durmazlar Makine arasında imzalanan "Raylı Sistem Sözleşmesi" için, düzenlenen törende konuştu. Bakan Işık, "Çok yetenekli bir milletiz. Girişimci ruhumuz var. Yeteneğimizi girişimciliğimizle birleştirirsek önümüzde duracak yok" dedi.

Organize Sanayi Bölgesi'nde Pilot Taşıt Koltukları firmasını ziyaret eden Işık, burada elektrikli araçlar hakkında bilgi aldı. Ardından Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Durmazlar Makine arasında Hilton Otel'de imzalanan 'Raylı Sistem Sözleşmesi İmza Törenine' katıldı. Yerli üretim diye kanun çıkartıp, yönetmelikler hazırladıklarını ancak bunlardan daha etkili olanın icraat olduğunu söyleyen Işık, fikirlerin hayata geçmesinin daha önemli olduğunu söyledi. Kamu alımlarının ülkelerin kalkınmasında kilit rolde olduğunun ifade eden Işık, "Bugün kamu alımlarının bir sektörü Türkiye'de nasıl canlandırabileceğine çok güzel örnek teşkil eden imzalar atacağız. Bursa Büyükşehir Belediyemizin yerli üretime omuz veren bir anlayışı var, kutluyorum. Bir başka tebrikim de Durmazlar'a. Çok yetenekli bir milletiz. Girişimci ruhumuz var. Yeteneğimizi girişimciliğimizle birleştirirsek önümüzde duracak yok. Bunu bir kez daha burada görmüş olduk. Gösterdikleri işlere, başarıları nedeniyle Durmazları da tebrik ediyorum" diye konuştu.

Devrim otomobilinin üretim serüvenini anlatan Işık, "O yıllarda Türkiye içi boş tartışmalar yerine bu alana odaklansaydı biz 10 bin dolar seviyesinde değil 35-40 bin dolar milli gelir seviyesinde olacaktık. 2003 yılında Ak Parti iktidara geldi. Yoğun bir şekilde demiryollarına yöneldi. Gaziden sonra ihmal edilen demiryolu çalışmasına hükümet olarak ağırlık vermeye başladık. Artık demode olmuş demiryolu ağını modernize etmek, hızlı tren ile Türkiye'ye çağ atlatmak için çalıştık. Türkiye hızlı tren yapamaz dediler. O gün karşı çıkanlar bugün yine karşı çıkıyorlar. Hızlı değil ama hızlandırılmış treni başlattık. Bir kaza oldu Mekece'de. o zaman çıkan tartışmaları hatırlayın. İlk defa bir hükümet hayır kazadır olur, dedi ve yolundan dönmedi. Artık Türkiye İstanbul-Ankara hattında hızlı treni çalıştırıyor. İstanbul Konya hattında çalışıyor. Simdi her yeri hızlı tren ağı ile örüyoruz. Hedefimiz bütün yurdumuzu hızlı tren ağı ile örmek.Eğer bir ülkede hükümet iktidara, yerli üretime gereken desteği vermezse ve bütün politikalarını yerli üretime yönelik yapmazsa yerli üretimim sadece özel sektör aracılığı ile geliştirmek mümkün olmaz. Biz özellikle yerli, yenilikçi ve yeşil üretime ağırlık vermeye başladık" diye konuştu.