İSTANBUL Tİcaret Odası (İTO), İstanbul'u küresel düzeyde ticaret ve yatırım merkezine dönüştürmek için harekete geçti. İTO Başkanı İbrahim Çağlar, bu doğrultuda hazırlanan 'İstanbul Ticaret Odası 2015 Küresel Vizyonu' projesini açıkladı. Çağlar, yedi ayaktan oluşan ve 'Paranın Başkenti İstanbul' sloganıyla tanıtılan projeyle ilgili olarak "2015 yılında uluslararası ölçekte ses getirecek yepyeni projeleri hayata taşıyoruz. Dünyadan İstanbul'a ve İstanbul'dan Türkiye katma değerin ve zenginliğin artırılmasını hedefliyoruz" dedi. İbrahim Çağlar, İTO yönetim kurulu üyeleriyle birlikte Eminönü'ndeki genel merkezde düzenlediği basın toplantısıyla İstanbul'u küresel düzeyde ticaret ve yatırım merkezine dönüştürmek için hazırlanan 'İstanbul Ticaret Odası 2015 Küresel Vizyonu' projesini açıkladı. 'Paranın Başkenti İstanbul' sloganıyla hazırlanan projenin tanıtımında konuşan Çağlar, İstanbul'u küresel çekim merkezi yapmayı hedeflediklerini söyledi.

Çağlar, projeyle ilgili olarak "Oda olarak, 2015 yılında, uluslararası ölçekte ses getirecek yepyeni projeleri hayata taşıyoruz. Bir süredir üzerinde titizlikle çalıştığımız çeşitli projeleri bir konsept dahilinde bir araya getirdik. Bunları da '2015 Küresel Vizyon Çalışması' adı altında topladık. Dünyadan İstanbul'a ve İstanbul'dan Türkiye'ye akan katma değerin ve zenginliğin artırılmasını hedefliyoruz" ifadelerini kullandı. İbrahim Çağlar, konuşmasında yedi ayaktan oluşan her bir proje için özel olarak logolar hazırlandığını söyledi. Çağlar, yedi projeyi, 'İstanbul Yatırım Şehri', 'Fuar ve Kongre Şehri İstanbul', 'İstanbul Alışveriş Şehri', 'Parayı Yönetenler Buluşmaları', 'Dünyanın Yenilikçi Gücü', 'İstanbul Ticaret Stratejisi', 'İstanbul Ticaretin Markası' başlıkları altında belirlediklerini ifade etti. Çağlar, projelerle ilgili olarak ayrıntılı bilgileri basın mensuplarıyla paylaştı.


TİCARET ODALARI BİRLİĞİ KURULACAK

Çağlar, "Öncelikle, İstanbul tüccarının mal satabileceği ve İstanbul'a yatırım yapabilecek iş adamlarını barındıran, dünyanın önemli şehirlerinin ticaret odalarını bir araya getireceğiz. İstanbul Ticaret Odası başkanlığında bir 'Ticaret Odaları Birliği' kuracağız. Bu sayede yurtdışındaki 3.5 milyon iş adamını, 356 bini aşkın üyemizle bir araya getireceğiz" dedi.

"YATIRIM ŞEHRİ İSTANBUL"

İkinci projenin 'İstanbul Yatırım Şehri' başlığı altında olduğunu ifade eden Çağlar "Odamızda açılacak 'İTO Küresel Girişimcilik Merkezi' ile geleceğin iş fikirlerine hem dünyadan, hem de yerel piyasadan yatırımcılar aranmasına öncülük edeceğiz. Bu amaçla, her ay en gelişmiş ekonomilerin kalbine ticari misyon ziyaretleri düzenleyeceğiz. Bunun yanında, İstanbul Finans Merkezi'nde İTO Yatırım Merkezi (ICOC Investment Center) açacağız. Bu çalışmalarımızın tanıtımını yapmak için dünyanın önemli metropollerinde 'İstanbul Haftası' organize edeceğiz" diye konuştu.

"İSTANBUL'U ZİYARET EDEN YATIRIMCILARI KENTİN YATIRIM CAZİBESİYLE BULUŞTURACAĞIZ"


Çağlar, projenin diğer ayaklarıyla ilgili olarak şöyle konuştu: "Ticaretin kılavuz kaptanı İstanbul Ticaret Odası olarak, üçüncü proje olarak da 'Fuar ve Kongre Şehri İstanbul' konseptini benimsiyoruz. Artık İstanbul dünya fuarcılığında da baş aktörlüğe oynuyor. Öncelikle dünyanın en önemli fuarları ve kongrelerinin İstanbul'a getirilmesi yönünde çalışmalara odaklanacağız. Kongreler ve fuarlar sayesinde İstanbul'u ziyaret eden yatırımcıları, kentin yatırım cazibesiyle buluşturacağız. Sektörler özelinde yabancı basın mensuplarını İstanbul'da ağırlarken, fuar ve kongre katılımcıları için İstanbul'a yatırımı teşvik eden birincil seviyede iletişim sağlayacağız. Bu sene, küresel vizyonla taçlanmış bam başka bir Shopping Fest olacak.

Ayrıca İstanbul'da “Davos toplantılarına benzer şekilde, üst düzey bir toplantı düzenleyebilmek için gerekli koordinasyonu kuru, altyapı hazırlıklarını oluşturacağız." İstanbul'un 'Dünyanın Yenilikçi Gücü' olacağını da vurgulayan Çağlar, "İstanbul Ticaret Odası olarak, üyelerimize ve Türkiye ekonomisine hizmet etmek için ortaya koyduğumuz dev projelerle, hem ülkemizin, hem de iş dünyamızın küresel rekabet gücünü arttırıyor" dedi. Çağlar, 'Küresel Vizyon Projesi'nin' yedinci ayağı olarak da Türkiye ticaretinin 2023 vizyon ve hedeflerini ortaya koyan 'İstanbul Strateji ve Eylem Planı'nı oluşturulması olduğunu ifade etti. Çağlar, "İstanbul Ticaret Odası olarak hazırladığımız Strateji ve Eylem Planı'nın tüm taraflarca benimsenmesini ve bu çerçevede bir vizyon çizilmesini sağlamayı hedefliyoruz" diye konuştu. Öte yandan İbrahim Çağlar, projelerin bir kısmının tamamlandığını geri kalanın ise 2015 yılında hayata geçirileceğini ifade etti.