Gülseli KENARLI / İSTANBUL, 18 Eylül () - ABD Merkez Bankası'nın (FED) faiz artırımlarına başladıktan sonra yükselişlerin beklenenden hızlı olacağına ilişkin işaretler doların artışına hız kazandırdı. Ancak doların tırmanışından en çok zararlı çıkan lira daha sonra biraz toparlandı.

ABD Merkez Bankası'ndan gelen açıklamaların etkisiyle 2.2299 liraya kadar çıkarak 2.23 liraya dayanan dolar, sabah saatlerinde 2.2186 liraya kadar geriledikten sonra yeniden 2.22 liranın üzerine yükseldi.

EURO
Sabah saatlerinde dolardaki tırmanışa bağlı olarak euro da lira karşısında yeniden yükseldi ve 2.8695 lira ile 2.87 lira düzeyine dayandı. Ancak, dolardaki gerilemeye bağlı olarak euro da gerileyerek 2.8586 düzeyine çekildikten sonra yeniden 2.86 liranın üzerine çıktı.

Sabah saatlerinde ABD ve Avrupa para birimlerinden oluşan döviz sepetinin değeri de 2.55'e yakın düzeylere kadar çıktı. Ancak dolar ve eurodaki düşüşle döviz sepeti de 2.54'ün hemen üzerinde hareket etti.

BORSA
ABD'de faiz artırımının başlamasından sonra hızlı artacağına ilişkin belirtiler, Borsa İstanbul'da hisse senedi fiyatlarını da etkiledi. Borsa İstanbul Endeksi, günün ilk işlemlerinde yüzde 0.81 düşüşle  78 bin 327 puana kadar geriledi.

ALTIN
Doların yükselmesi altın fiyatlarını da vurdu. Altın fiyatları, ABD Merkez Bankası'nın açıklamalarının ardından yaklaşık 9 ayın en düşük düzeyine geriledi. Emtia piyasalarında altının onsu 1,216 dolara kadar geriledi. Türkiye'de de 1 gram altın 87.35 liraya, çeyrek altın da 143.32 liraya düştü.

"BU SADECE KENDİLERİNİ ETKİLEYECEK BİR DURUM"
'nın sorularını yanıtlayan Global Menkul Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, FED toplantısı sonrasında dolara bir talep geldiğine işaret ederek, "Lira diğer para birimlerine göre daha çok değer kayetti. Gelişen para birimlerine bakınca onlarda da değer kaybı yok" dedi ve ekledi:

"ABD tahvillerinde bir talep söz konusu. ABD dolarına yığılma daha farklı bir etki yaratmış değil. Bu hareketin devamı olacağını sanmıyoruz. Dolar, 2.25'i geçmeyecek biraz daha yükseldikten sonra 2.17 seviyelerine geri dönecek."

Uskuay, FED'in yarattığı faiz belirsizliğinin, kuru yükselttiğini, ancak lira tarafında kadameli bir şekilde değer kaybının söz konusu olmadığını belirterek, "FED bir dolar talebi yaratttı, faizlerde farkındalık yarattı ama bu sadece kendilerini etkileyecek bir durum, Dünyayı etkileyecek bir durum değil" diye konuştu.

FED TOPLANTISINDAN ÇIKANLAR
ABD Merkez Bankası Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) dün sona eren iki günlük faiz toplantısının ardından yapılan açıklamada, tahvil alım programını gelecek ay sonlanacak şekilde bırakarak aylık tahvil alımlarının 10 milyar dolar daha azaltılacağı belirtildi.

FED, tahvil alım programı sona erdikten sonra da, "belirgin bir süre daha" faizleri "son derece" düşük düzeylerde tutacağı yolundaki vaatlerini yineledi.

ABD Merkez Bankası, faiz oranlarını sıfıra yakın seviyede "belirgin bir süre" daha tutacağını yinelerken, harekete geçtiğinde ise faizleri beklenenden daha hızlı yükseltebileceğinin işaretini verdi.

Analistler, FED'in işsizliğin azalmasına ilişkin önemli bir gelişme olmadığına ve istihdam piyasasında "ciddi" bir durgunluğun varlığına vurgu yapmasını da, faiz artırımının yakın olmayacağına işaret kabul ediyorlar.

(FOTOĞRAFLI)