Ayhan ACAR/AMASRA(Bartın), () - BARTIN'ın Amasra İlçesi'nde açtığı 3 kuyuda galeri açma çalışmalarını sürdüren Hattat Holding bünyesindeki Hema Endüstri A.Ş., yılda 5 milyon ton kömür üretmeyi hedefliyor.
Hattat Holding İletişim Müdürü Mustafa Yavuz, Türkiye'nin en önemli taşkömürü havzalarından 'Amasra-B' sahasındaki madencilik faaliyetleri hakkında basın mensuplarına bilgi verdi. Yavuz, proje kapsamında her biri 8 metre çapında, derinlikleri 600 ile 900 metre arasında değişen Gömü, Kazpınarı ve Amasra kuyularını açtıklarını ve iki kuyuyu yer altında açtıkları galerilerle birleştirdiklerini söyledi. Yer altında 2010'da başlayan galeri açma çalışmalarında şu ana kadar 20 kilometre ilerleme kaydettiklerini belirten Yavuz, beton püskürtme tahkimat sistemini uyguladıklarını ve bunun Türkiye'deki kömür madenlerinde düzenli olarak ilk defa yapıldığını söyledi.
'BETON VE ÇELİK TAHKİMAT'
Yavuz, çalışanların can güvenliğinin ön planda tutulduğunu, kanunlarda zorunlu olmamasına rağmen bütün ana galerilerin kalınlığı 40 ile 80 santim arasında değişen beton ve çelik tahkimat ile sağlamlaştırılıp belli aralıklarla nefeslikler yerleştirildiğini söyledi. Yavuz, "Galerileri açarken, birçok yerde kömür kesmemize rağmen, bu kömür damarlarını üzerini betonlayarak, iş güvenliği açısından yaşanabilecek olası kömür yangınlarının ve kazaların önlemini almış olduk. Hedefimiz, bir an önce kömür çıkarmak olsaydı, kuyuların yakın bölgelerinde bulunan kömürlerin üretimini sağlayabilirdik. Fakat biz, en uzak noktalara giderek oradaki kömürleri alarak ekonomiye kazandırmak ve uzun süreli ve sağlıklı üretim yapabilmek için mücadele ediyoruz" dedi.
780 MİLYON TON KÖMÜR REZERVİ
Yavuz, kömür rezerv tespiti için 110 bin metreyi aşan sondaj yapıldığını, son sondaj çalışmaları ile taş kömürü rezervinin 780 milyon ton olarak tespit edildiğini, bunun yeni yapılan sondajlarla her geçen gün daha da arttığını kaydetti. Yavuz, bu yıl galeri açma çalışmalarının ardından kuyuların ihraç ve nihai sistem montajlarının yapılıp  kömür üretim ayaklarının oluşturulacağını söyledi.
5 MİLYON TON KÖMÜR
Yavuz, "Bu işlemler sonrası hidrolik tahkimat sistemleri için şiltler, kömür kesiciler, yükleyiciler, bantlar ve zincirli konveyörler yerleştirilmesi ardından tam mekanize sistem ile taşkömürü üretimi sağlanacaktır. Şirketimiz, Batı Karadeniz Bölgesi'nde Cumhuriyet tarihinin en büyük özel sektör yatırımını gerçekleştirirken, çevre, doğa ve insan odaklı bir politika sürdürmektedir. Yer altı zenginliğimiz olan dünyanın en çevreci katı yakıtları arasında bulunan taşkömürü, bölgemize ve ülkemize vereceği sosyal ve ekonomik katma değer ile gelecek nesillere aydınlık yarınlar bırakacaktır. Ülkemizin enerji alanında yaşadığı dışa bağımlılığı azaltacak projeler ile yılda 5 milyon ton üretim ile başlayacak üretim hedeflerimiz ileriki yıllarda 10 milyon tona çıkacaktır" dedi.

FOTOĞRAFLI