Deniz Kılınç / İstanbul, 17 Nisan () – Huawei Technologies kurucusu ve CEO’su Ren Zhengfei, ABD’nin 5G mobil internet teknolojisini, kontrolünde olanlara sağlayacağı güç açısından “maalesef” bir “nükleer bomba” olarak gördüğünü söyledi.
Handelsblatt’a verdiği röportajda Zhengfei, “Bu değerlendirme doğru değil” dedi ve ABD’nin “yeni bir Soğuk Savaş” görmek istemiyorsa, diğer ülkelerin yükselişini kabul etmesi gerektiğini belirtti. Bunun yanında, özellikle vergi indirimleri açısından ABD Başkanı Donald Trump’a “hayran” olan Zhengfei, söz konusu modelin Çin’e de örnek olabileceğini söyledi:
“Trump harika bir başkan; çünkü, demokratik bir ülkede bu kadar kısa bir zamanda vergi indirimlerini uygulamayı başardı.”
Washington’ın Huawei üzerindeki etkisinin şirket üzerinde olumsuz bir etki oluşturmadığını belirten Zhengfei, ilk çeyrekte şirketin gelir ve kârında yüzde 30 artış olduğunu söyledi. Zhengfei, şirketin yalnızca ABD müttefiki ülkelerde ciddi etkilenebileceğini belirtti ve “ABD piyasasında gözle görülür bir satış yapılmaması” sebebiyle ABD’de daha çok yer edinmeyi düşünmediklerini söyledi.
Huawei’nin çöküşünün, şirketin dünya genelinde 90 binden fazla patente sahip olması ve kendisini çeşitli sektörlere entegre etmiş olması sebebiyle “bütün dünyaya bir tehdit oluşturacağı” uyarısını yapan Zhengfei, ABD’nin Huawei’nin çeşitli ürüne “gizli” gözetleme cihazı yerleştirdiği iddiasının “peri masalından başka bir şey olmadığını” söyledi.