(Ayrıntılar eklendi.)

İSTANBUL, 1 Eylül () - Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) verilerine göre, ihracat Ağustos'ta yüzde 5.2 artışla 11.07 milyar dolara çıkarak en yüksek Ağustos ayı ihracatı düzeyine çıktı.

TİM verilerine göre, ihracat Ocak-Ağustos döneminde de yüzde 5.3 artışla 104.62 milyar dolara yükseldi. Ağustos ayında Irak'a ihracat yüzde 27 düşüşle 632 milyon dolara, Rusya'ya ihracat da yüzde 14 düşüşle 499 milyon dolara geriledi.

IRAK'A İHRACATTA NORMALLEŞME BELİRTİLERİ

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Ağrı'da Ağustos verilerini açıklarken yaptığı konuşmada, Irak’a ihracatta yaşanan son gelişmelere ilişkin "IŞİD’in saldırıları sonrasında Irak’a ihracatımızda sıkıntılar yaşanmaya başlamıştık" diye anımsattı ve ekledi:

"Haziran ayında ihracatımız yüzde 21 gerilerken, Temmuz’da Irak ihracatında yüzde 46’lık gerileme kaydetmiştik. Ağustos’ta bir normalleşme gözlemliyoruz, Irak’a aylık ihracat Ağustos’ta yüzde 27 azaldı. Alternatif Kerkük yolu üzerinden sınırlı miktarda ticaret yapılabiliyor ancak mümkün olan diğer yollardan da Irak’a vazgeçilmez tedarikçi olarak mal ihracına devam ediyoruz."

"ERMENİSTAN KAPISI BİR AN ÖNCE AÇILMALI"

Ermenistan ile sınır kapısının bir an önce açılması ve ticaretin daha da canlanması gerektiğini vurgulayan Büyükekşi, "Ticaret ilk önce komşularla yapılır. Sınır kapıları kapalı bir bölgede de hem üretim hem de ihracat cılız kalır. Umuyoruz ki Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki ihtilaf biter, uzlaşma güçlenir ve Ermenistan sınır kapısı da açılır. Biz bu anlamda komşuları ile barış içinde ticaret ve yatırım yapan bir Türkiye hayal ediyoruz, Türkiye bu bakış açısıyla meseleleri çözümlemeye ve engelleri aşmaya devam edecek" dedi.

DÜNYA BARIŞ GÜNÜNÜ DE KUTLADI

"1 Eylül Dünya Barış Günü"nü de kutlayan Büyükekşi, barışın öneminin altını çizdi. Türkiye’nin toplumsal barışı tesis etmek için attığı güçlü adımların bilhassa devam eden çözüm sürecinin önemini vurgulayan Büyükekşi, bu sürecin bilhassa son 2 yıldaki teşvik uygulamalarıyla birlikte 6.bölgedeki yatırımlara ve istihdama ne derece katkı sağladığının da dikkat çekti.

"UCUZ BORÇLANMADA DENİZ BİTİYOR"

Dünya ekonomisinin geçen yılın üzerinde, ancak bu yılın başındaki öngörülere göre daha düşük bir tempoda büyümesinin beklendiğini belirten Büyükekşi, ABD Merkez Bankası FED’in parasal genişlemeden çıkışı sonbaharda bitirmesi ve 2015’in ilk çeyreğinde kademeli faiz artırımı sinyallerini daha sık vermeye başlamasının koşullara ilişkin öngörülerin daha temkinli yapılmasının altını çizdiğini vurguladı. Büyükekşi ayrıca, FED’in faiz artırımlarının daha erken de gerçekleşebileceğini belirterek, zorlaşacak likitide koşullarına yönelik önlemlerin her ölçekte alınması gerektiğini vurguladı. Büyükekşi "Küresel mali piyasalar ve gelişen ülkeler için ucuz para döneminin sonuna geliyoruz. Artık bol likitide ve ucuz borçlanmada deniz bitiyor" dedi.

YILLIK İHRACAT 157 MİLYAR DOLAR

TİM verilerine göre son 12 aylık ihracat ise yüzde 3,5 artışla 157 milyar 107 milyon dolara yükseldi. Ağustos ayında en fazla ihracatı, 1 milyar 559 milyon dolarla hazırgiyim ve konfeksiyon sektörü yaparken, kimyevi maddeler sektörü, 1 milyar 433 milyon dolar ihracat ile ikinci sırada, otomotiv sektörü ise 1 milyar dolar 268 milyon dolar ihracat ile üçüncü sırada yer aldı.

Ağustos ayında en fazla ihracat artışını yüzde 126 ile tütün ve yüzde 66 ile fındık sektörleri yakaladı. Bu sektörleri makine sektörü ile su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörleri izledi. Ağustos ayında en fazla ihracat yapılan 5 ülke sırasıyla Almanya, İngiltere, Irak, ABD ve Rusya oldu.

Almanya’ya ihracat yüzde 12 artarken, İngiltere’ye ihracat yüzde 19, ABD’ye ihracat yüzde 30 arttı. Irak’a ihracat ise yüzde 27, Rusya’ya ihracat yüzde 14 azaldı. En fazla ihracat yapılan 30 ülke arasında en yüksek ihracat artışı yüzde 99 ile Suriye’ye gerçekleşti. Suriye’yi İran ve Suudi Arabistan takip etti.

Ağustos ayında ihracat artışında öne çıkan ülkeler şöyle oldu; Ağustos’ta Yemen’e ihracat yüzde 114 artarken, Peru’ya yüzde 110, Umman’a yüzde 99, Filipinler’e yüzde 94, İran’a yüzde 58, Suudi Arabistan’a yüzde 50 ihracat artışı yakalandı.
 
Türkiye'nin Ağustos ayında AB’ye ihracatı yüzde 12 artarken, Kuzey Amerika’ya yüzde 27, Orta Doğu’ya yüzde 8 arttı. En fazla ihracat yapan ilk 10 il arasında ihracatını en fazla artıran iller yüzde 16 artışla Ankara ve Denizli oldu.