İSTANBUL, 30 Eylül () - Uluslararası Para Fonu (IMF) Araştırma Departmanı Başkan Yardımcısı Abdul Abiad, küresel ekonominin toparlanmasında altyapı yatırımlarının büyük rolü olacağına dikkat çekerek, yeni altyapıya ya da eskilerinin onarımına gereksinimi olan tüm ülkelere, "Bu yatırmları şimdi yapın" çağrısında bulundu.

Altyapıların ekonomiyi destekleyen temel yapılar olduklarına işaret eden Abiad, "İnsanları işe götüren, mal ve hizmetleri piyasaya taşıyan yollar, üretim ve tüketimde kullandığımız güç ve bilgi alışverişinte bulunduğumuz iletişim ağıdır. Bir şekilde altyapıya dayanmayan düşlenebileceğiniz hiçbir ekonomik aktivite yoktur" dedi.

Gelişmiş ülkelerde talebin düşük olmasına bağlı olarak büyümenin düşük ve işsizliğin yüksek olduğuna dikkat çeken Abiad, "Gelişen piyasalardaki düşük arz, yetersiz yollar ve limanlar ile enerji kesintileri bu ekonomilerin hızlı gelişmelerini engelliyor" dedi.

Altyapı yatırılmalarının artmasının gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde kısa vadede talebi destekleyerek üretimi artıracağının altını çizen Abiad, "Ayrıca uzun üretim kapasitesinin artmasına da yardımcı olabilir" dedi ve ekledi:

"Ayrıca şunu da tespit ettik; ekonomilerdeki fazla kapasitenin üretim üzerindeki etkiler daha güçlü oluyor. Bu durum, gelişmekte olan ekonomilerin yanında, pek çok gelişmiş ekonomi için de geçirlidir. Bu nedenle, tüm ekonomiler için şu anda altyapı yatırımları için iyi bir zaman olduğunu düşünüyoruz; çünkü gelişmiş ekonomilerde talep yetersizliğinden kaynaklanan düşük enflasyonun maliyetini düşüren altyapı yatırımları gelişmekte olan ekonomilerde de canlanmaya destek oluyor."

Atlyapı yatırımlarının kendi maliyetlerini de karşıladığına işaret eden Abiad, buna karşılık her ülkenin, her türlü altyapı yatırımına girişmesinin de doğru olmayacağını vurguladı. Çok farzla borçları olan ülkelerin, altyapı yatırımlarına bağlı olarak borçlanma maliyetlerini artırabileceği uyarısında da bulunan Abiad, "Bu durumdaki ülkeler yalnızca doğru yatırımlar yapmayı gündemlerine almalılar" uyarısı da yaptı.

Abiad, altyapı yatırımlarında proje süreçlerinin verimli olması gerektiğinin de altını çizerek, yanlış projelerin, ekonomide canlanma yerine yeni sorunlar yaratabileceğine dikkat çekti.