AVRUPA Birliği (AB) ile yollarını ayırmaya hazırlanan İngiltere, Bursa iş dünyasına önemli bir ayrıcalık tanıdı. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, “Birleşik Krallık İş Köprüsü Programı” ile BTSO meclis ve komite üyelerinin İngiltere seyahatlerindeki vize işlemlerini kolaylaştırdıklarını söyledi.
BTSO Haziran Ayı Meclis Toplantısı gerçekleştirildi. Oda Hizmet Binası’nda düzenlenen aylık olağan toplantıda konuşan BTSO Başkan İbrahim Burkay, İngiltere’nin gerçekleştirilen referandumun ardından Avrupa Birliği’nden çıkma kararı almasının tüm dünya için sürpriz bir gelişme olduğunu ifade etti. Bu yeni süreçte izlenecek politikaların Türkiye başta olmak üzere bütün dünya için çok önemli olduğunu söyleyen İbrahim Burkay, “İngiltere ile 10.6 milyar dolarlık ihracatımız var. Ülkemizin Almanya’dan sonraki en büyük partneri konumunda olan İngiltere, dış ticaret fazlası verdiğimiz ender ülkelerden bir tanesi. Bu kararın ardından İngiltere’nin Gümrük Birliği’nden çıkması söz konusu. Aynı zamanda Avrupa Birliği’nin ABD ile yürütmüş olduğu Kuzey Atlantik Paktı Anlaşması’nda da İngiltere devre dışı kalacak. Bütün bu gelişmeler süreci iyi okuyabilenler için önemli fırsatlar sunuyor. Şimdi her şey yeniden şekilleniyor. Bu şekillenmeye göre Türkiye pozisyonunu belirleyecek” dedi.
BURSA İŞ DÜNYASINA İNGİLTERE’DEN VİZE KOLAYLIĞI
BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Burkay, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılma yönünde karar aldığı bir dönemde, Bursa iş dünyası adına önemli bir ayrıcalık elde ettiklerini açıkladı. BTSO’nun Küresel Fuar Acentesi Projesi kapsamında Nisan ayında İngiltere’de düzenlenen Makine Üretim Teknolojileri Fuarı (MACH) ve Uluslararası Raylı Sistemler Fuarı’na (INFRARAIL) özel organizasyon düzenlediklerini hatırlatan Burkay, Birleşik Krallık Vize Departmanı ile yürüttükleri çalışmalar neticesinde BTSO meclis ve komite üyelerinin İngiltere’ye artık rahatlıkla giriş yapabileceklerini kaydetti. Burkay, ‘Birleşik Krallık İş Köprüsü’ (UK Business Bridge) programı ile meclis ve komite üyelerinin ticari amaçlı seyahatlerinde başvuru formu, fotoğraf ve BTSO’dan alacakları dilekçe ile başka herhangi bir evrak gerekmeden vize başvurularını gerçekleştirebileceğini ifade etti. İbrahim Burkay, “Bu kolaylıktan Türkiye’de sadece iki oda faydalanıyor. İngiltere ile aramızda gerçekleştirdiğimiz iş köprüsü programı ile meclis ve komite üyelerimiz, artık vize işlemlerini kolaylıkla çözebilecek” dedi.