(Ayrıntılar eklendi.)

İSTANBUL, 21 Nisan () - İnşaat maliyetlerindeki artış hız kazandı. İnşaatlarda yılın ilk üç ayındaki maliyet artışı yüzde 5.8'e çıktı.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun Bina İnşaatı Maliyet Endeksi (BİME) verilerine göre, Ocak–Şubat–Mart aylarını kapsayan 2014 yılı birinci çeyreğinde, toplamda bir önceki çeyreğe göre yüzde 5.8, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 11.3 arttı.

Toplam artışlar içinde, bir önceki döneme göre işçilik maliyeti yüzde 4.1, malzeme maliyeti yüzde 6.3 arttı. Bir önceki yılın aynı çeyreğine göre işçilik endeksi yüzde 8.8 ve malzeme endeksi yüzde 12.1 arttı.

İnşaatlarda üç aylık maliyet artışları, iki ve daha fazla daireli ikamet amaçlı binalarda yüzde 5.7, bir daireli ikamet amaçlı binalarda yüzde 5.9, genel olarak konutlarda yüzde 5.7 ve ticari, idari, sıhhi yapılar ve okullar gibi diğer kategorisine giren binalarda yüzde 6.0 düzeyinde gerçekleşti.

Bina İnşaatı Maliyet Endeksi'nde, Ekim–Kasım–Aralık aylarını kapsayan 2013 yılı dördüncü çeyreğindeki artış ise, bir önceki çeyreğe göre yüzde 1.2 ve yıllık olarak da yüzde 7.2 düzeyindeydi.

(OSS)