Cenk TOPCU/ZONGULDAK, () - İŞ Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü Yetkilendirme Daire Başkanı Furkan Yıldız, iş güvenliği alanında yapılan harcamalar arttıkça işletmenin karlılığı ve verimliliğinin artttığını söyledi.
Zonguldak'ta, 'İş Sağlığı ve Güvenliği Koşullarının Geliştirilmesi' projesi kapsamında, maden, inşaat ve metal sektörlerindeki işletme sahiplerine, işletmelerin iş güvenliği alanında çalışan personeline, iş sağlığı ve güvenliği eğitimi verildi. Zonguldak Dedeman Oteli'nde 3 gün sürecek eğitimin açılışında konuşan İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü Yetkilendirme Daire Başkanı Furkan Yıldız, 30 Haziran 2012'de yürürlüğe giren İş Güvenliği Kanunu'nun işverenler ile çalışanlara çeşitli yükümlülük ve sorumluluklar yüklediğini söyledi. Yıldız, bu sorumlulukların karşılanması kapsamında işletmelerde güvenli ve sağlıklı bir çalışma ortamı sağlamak için oluşturulması gereken iş güvneliği yönetim sistemleri ve risk değerlendirmesi hakkında işletmeleri bilgilendirdiklerini  kaydetti.
Toplam 35 ilde 3 bin 150 iş güvenliği profesyoneline eğitim vermeyi hedeflediklerini belirten Yıldız, amaçlarının belirledikleri sektörlerde iş kazası ve meslek hastalıklarını azaltmak olmakla beraber, toplumda güvenlik kültürü oluşturmak sitediklerini de vurguladı.
'50 MİLYONLUK İŞ YAPIYOR, 75 BİN LİRALIK İSKELEYİ PAHALI BULUYOR'
Yapılan istatistiklere göre iş güvenliği alanında yapılan harcamalarla verimlilik ve karlılık arasında doğru orantı olduğunu, iş güvenliği alanında yapılan harcamalar arttıkça işletmenin karlılığı ve verimliliğinin de arttığını ifade eden Yıldız, şöyle konuştu:
"Bu proje kapsamında Ankara Yenimahalle'de bir işyerini ziyaret ettik. Yaklaşık 200 dairelik bir inşaat alanı. Dairenin bir tanesi o bölgede yaklaşık 250 bin lira. Yani toplamda 50 milyon liralık bir iş. İşyerini gezerken iskelelerin yeterli seviyede güvenli olmadığını görünce şantiye şefine neden hareketli iskele satın almayı düşünmediklerini sorduk. Bize, 'maliyetli geliyor' dedi. Toplamda fiyatı 75 bin lira civarındaydı. Yani 50 milyonluk iş yapan bir işletme 75 bin liralık güvenli iskeleyi pahalı buluyor. Ancak oradan bir çalışanın düşerek hayatını kaybetmesi sonucu oluşan iş kazasında işletme mahkemeler tarafından en az 700 bin veya üstü bir bedel tazminata mahkum ediliyor. Vicdanen duyacağı pişmanlığın ise hiçbir bedeli olamaz. Ayrıca bir sıvacı güvenli iskelede günde en az 3 katı kadar daha fazla metrekare sıva iş yapacağı kesindir."

FOTOĞRAFLI