Türkiye'de 2011 yılı Nisan döneminde işsizlik oranı yüzde 9,9 seviyesine gerileyerek 2008 yılı Temmuz ayından bu yana ilk kez tek haneye düştü. İşsizliğin azalması yüzleri güldürürken, işverenin yaşadığı nitelikli eleman sorunu devam ediyor. Bir çok sektörde olduğu gibi, ekonominin ana sektörlerinden tekstil-dokuma sektöründe de kalifiye eleman sıkıntısı yaşanıyor. Bir çok işyeri sahibi, eleman bulamadığı için makinelerini kendisi çalıştırıyor.
    Bursa’da dokuma sektöründe çalışan bir çok şirket sahibi, kalifiye eleman bulamamaktan şikayet ediyor. Geçmişte kriz ortamında iş bulamadıklarını belirten işletme sahipleri, şimdi ise iş yoğunluğuna cevap verecek nitelikli işçi bulamamaktan yakınıyor. Patronlar, kolları sıvayıp makinelerin başına geçmelerine karşın, eleman yetersizliğinden iş yetiştiremediklerini ifade ediyor.
    Yıllarca dokumacılık yapan Hasan Göztepe, İş-Kur’a başvurduklarını ancak işi bilen insanlara ulaşamadıklarını söyledi. Göztepe şunları dile getirdi:
    “Bizim sıkıntımız kalifiye eleman. Bizim istediğimiz şartlarda eleman bulamıyoruz. Çünkü geçtiğimiz senelerde kan kaybeden tekstil sektörünü kimse meslek olarak bakmadığı için kalifiye eleman yetişmiyor. Meslek liseleri de bu konuda yetersiz. Kalifiye eleman olmayınca işin başına kendimiz geçiyoruz. Meslek öğretecek çırak bile bulamıyoruz.”
    Üzeyir Kamış ve Hakkı Öziş isimli işletme sahipleri de sektörün ana sıkıntısının kalifiye eleman olduğunu dile getirdiler. İş yeri sahipleri, eleman bulunması halinde işlerinin yüzde 50’ye varan artış göstereceğini vurguladılar.
    Dokumacı Mustafa Ekinci de elektrik faturaları ile SSK primlerinin kendilerini zorladığını kaydetti. Ekinci, “Dokuma sektörünün önünün açılması için elektrik faturalarının düşürülmesi gerekiyor. Gerçi uzun bir süreden buyana elektriğe zam yapılmıyor. Bu da önemli bir durum ancak, elektrik fiyatlarının düşürülmesi bizim önümüzü açacaktır. Bir diğer olay ise, SSK primleridir. Devletimiz, SSK primleriyle ilgili yeni bir düzenleme yapacağını söylemişti. Bununla ilgili yeni gelişmeler bekliyoruz ama henüz bir şey göremedik. Elektrik ve SSK primleri düşürülürse tekstil sektörü, hangi kriz olursa olsun 6-7 yıl daha ayaklarının üzerinde durur.” diye konuştu.
Kaynak: cha