İZMİR Ticaret Odası (İTO) Başkanı Ekrem Demirtaş, Kasım ayı olağan meclis toplantısında Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar'ın “TOKİ fabrika yapsın, sanayici 30- 40 yılda ödesin" yönündeki açıklamasına tepki gösterdi. Önce boş olan Organize Sanayi Bölgeleri'nin doldurulmasını isteyen Demirtaş, "Zihni sinir formüllerle sanayicilik yapılmaz" dedi.
EBSO Başkanı Ender Yorgancılar'ın TOKİ'nin konut yerine fabrika yapması teklifi hükümet yetkilileri tarafından olumlu karşılanırken, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık geçen haftaki İzmir ziyaretinde bu öneriye destek verdi. Ancak İTO Başkanı Ekrem Demirtaş Meclis toplantısında bu konu üzerinde EBSO Başkanı Ender Yorgancılar'a çok sert eleştiriler yöneltti. Demirtaş, İzmir'de 13 organize sanayi bölgesinde (OSB) üretimin yüzde 44.7 olduğuna dikkat çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ama EBSO Başkanı TOKİ, TOFİ ile uğraşıyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı, geçen hafta bir tam gün bizimle geçirdi. Bakan diyor ki 'Ege, Marmara, Akdeniz ve Karadeniz'de ileri teknoloji üretecek fabrikalar için Hazine arazisi tahsis edilecek mortgage ile finanse edilecek. Ancak 'devlet fabrika yapacak kiraya verecek' deniyor. Bu tür olmayacak işlerle uğraşılacağına boş olan OSB'lerin doldurulması gerekiyor. Doluluk oranları, Aliağa OSB yüzde 11. 7, Bergama OSB yüzde 4.2 İTOB OSB yüzde 68.3, Tire OSB yüzde 38.9. Buraya yatırım nasıl gelir onun için çalış. Devlete yatırım yaptırmak olmaz. Kiralık fabrikatör olur mu? Her fabrikanın kendine özgü yapısı var. Ekonomiyi devletle mi büyüteceğiz? Hangi devirde kaldık? Velev ki bakan böyle dedi. 'Bazıları çıktı anlamadan fikir beyan etti' diyor. Benim için söylüyor. Sanayiciyi devlete mahkum mu edeceğiz? Ona kiracı mı yapacağız? Devletin fabrika yapması belki Afrika ülkelerinde olabilir."
AĞAOĞLU REKLAMINI İZLETTİ
İTO Başkanı Demirtaş, konuşmasını kesip, üyelerden barkovizyonda gösterilen işadamı Ali Ağaoğlu'nun 50 ay vadeli sıfır faizli reklam filmini izlemelerini isteyerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“50 ay sıfır faiz var. Çağıralım İzmir'e fabrikalarımızı da yapsın. Ağaoğlu ismini Faboğlu koyalım. Zihni sinir formüllerle sanayicilik yapılmaz."
İTO Başkanı Demirtaş, teşvik sistemindeki adaletsizliğe dikkat çekerek. “İzmir'in sırtına basılıyor ama biz yüksek sesle karşı çıkacağız. Toplam yatırım teşviği Ege Bölgesi illerinde Manisa hariç, 4 milyar 661 milyon lira. Manisa tek başına 3 milyar 229 milyon yatırım çekiyor. Hangi hak hangi adalet?" dedi.
Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanı Fikri Işık'ın İzmir ziyaretinde teknolojik yatırımlarda 5'inci bölge, orta teknolojik yatırımlarda 3'üncü bölge teşviği vereceklerini belirterek, “Bu yatırımları yapmayanlar ne yapacak? Teknoloji yatırımları emek yoğun olmaz yine işsizlik devam edecek. Bu tabloya rağmen İzmir 3 bin 551 kişi ile en fazla istihdam yaratan kent oldu" dedi.
İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, odanın yeni hizmet binasının 1. Kordon'daki İTO İş Merkezi'nin yıkılarak yerine yapılacağını söyledi.
“UZAY ÇAĞINI ISKALIYORUZ"
İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, kuyrukluyıldıza gönderilen Rosetta ile uzay madenlerine ulaşılmasının hedeflendiğini, uzay turizminin başlayacağını dile getirerek, “Rosetta için de çok para harcanmamış. Ülke olarak biz bu çağı uzaktan izliyoruz. Suriye'ye Afrika'ya yapılan yardımlar, bunlara kesinlikle karşı değiliz ama biz bazı şeyleri ıskalıyoruz gibi geliyor. Osmanlı İmparatorluğu 18'inci ve 19'uncu yüzyılda topa, tüfeğe karşı kılıçla savaştığı için karşı koyamadı. Sanayi devrimini de ıskaladık. İlk matbaa 1820 yıllarında İzmir'e gelebildi. Şimdi uzay ekonomisini ıskalamak durumundayız. 3'üncü bin yıllara yön verecek olan uzay ekonomisi konusunda bizim de bir şeyler yapmamız gerekiyor. Biz her hafta partilerin grup toplantılarında yaptığı konuşmaları izliyor olacağız" dedi.
“ORTADOĞU'YA TAKILDIK KALDIK"
İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, ABD ile AB arasında imzalanacak Transatlantik Serbest Ticaret Anlaşması ile oluşacak bloğun dünya ticaretinin üçte birini kapsayacağını, Türkiye'nin açık pazar olacağını, ABD ve AB mallarının Türkiye'ye gümrüksüz gireceğini ancak Türkiye'nin aynı koşullarda satma şansı olmayacağını anlattı. Demirtaş, “ABD ekonomi 90 milyar dolar, AB ekonomi 120 milyar dolar kazanç sağlayacak. Bizim kaybımız yılda 20 milyar dolar olarak hesaplanıyor. Avrupa bizim bu anlaşmaya dahil olmamız gündeme bile getirmiyor. Biz Ortadoğu'ya takıldık kaldık. Tayyip Erdoğan vizyoner bir lider. Obama'nın yardımcısıyla dört saat süren bir konuşma sanırım bu konuları da içeren bir konuşmaydı. Başka türlü o kadar sürmesi beklenmiyordu. Uzay bir yana dünyadaki bu anlaşmayı da ıskalamamız gerekiyor" dedi.

FOTOĞRAF