Efendi ERKAYIRAN/KADİRLİ (Osmaniye), () - TÜRKİYE'deki turpun yüzde 70'inin yetiştirildiği Osmaniye'nin Kadirli İlçesi'nde turp hasadı başladı. Kadirli Turp Üreticileri Birliği Başkanı Soner Topalhan, turpun hasadından paketlenme aşamasına kadar 5 bin kişiye ekmek kapısı olduğunu söyledi.
Ağustos ayında yaklaşık 40 bin dönümlük alanda ekimi yapılan kırmızı turp, tarladan sökülerek temizlenmesi için Savrun Çayı'na taşınıyor. Burada oluşturulan havuzlara alınan turplar yıkandıktan sonra paketleniyor. Soner Topalhan, turpun Kadirli'de tarımın simgesi ve bacasız fabrikası olduğunu söyledi. Yaklaşık 150 bin tonluk rekolte beklediklerini belirten Topalhan şöyle konuştu:
"Türkiye'nin turp ihtiyacının yüzde 70'inin karşılandığı Kadirli'de hasadın başlamasından dolayı çok mutluyuz. 10 farklı türü ile Türkiye'nin her yerine turp gönderiyoruz. Toplama, yıkama ve paketleme aşamalarına kadar 5 bin kişiye ekmek kapısı oluyor. Bacasız fabrika veya kırmızı altın olarak bilinen turp, Avrupa ve Arap ülkeleri da dahil yaklaşık 30 ülkeye ihraç ediliyor." 
Topalhan lezzet bakımında en güzel ve kaliteli turpun Kadirli'de yetiştirildiğini, yörede en çok kırmız turpun yetiştirildiğini ve kilosunun ise tarlada 50- 60 kuruştan satıldığını söyledi.
SAĞLIK İÇİN ÇOK FAYDALI
Turp, ülkemiz insanının beslenmesinde önemli bir yeri olan, çiğ olarak yenen ve yemeklerde iştah açan bir sebze. Turpun, beslenme yanında insan sağlığı açısından büyük önemi var. Mide ve bağırsakları çalıştırıp sindirimi kolaylaştırır.
Yenildiği zaman içi ısıtıcı özelliği var. Öksürük şuruplarının çoğunun içine beyaz turp suyu ilave ediliyor. Ayrıca mesane hastalıkları, romatizma, damar sertliği, migren, diş etlerini güçlendirme, cinsel gücü arttırma amaçlarıyla turp yıllardan beri kullanılıyor.

FOTOĞRAFLI