ÇANAKKALE'nin Çan İlçesi'nde faaliyet gösteren Kale Grubu'nun 58'inci Kuruluş Yıldönümü ve Geleneksel Seramik Bayramı törenlerle kutlandı. Grubun doğduğu topraklara yaptığı yatırımların tutarının 1.5 milyar dolara ulaştığını belirten Kale Grubu Başkanı ve CEO'su Zeynep Bodur Okyay, önümüzdeki 5 yılda 420 milyon lira tutarında yeni yatırım planladıklarını söyledi.
İbrahim Bodur'un, 27 Temmuz 1957 tarihinde temellerini attığı Kale Grubu'nun, yeni yaşı Kaleseramik Fabrikaları'nın kurulu bulunduğu Çan'da 26-27 Temmuz'daki çeşitli etkinliklerle kutlandı. Etkinlikler dün H. İbrahim Bodur Camisi'nde Kuran-ı Kerim ve mevlit okutulmasıyla başladı. Ardından toplu sünnet töreni yapıldı. Kale Grubu çalışanları ile çevre halkından toplam 115 çocuk sünnet ettirildi. Böylece, bugüne kadar Seramik Bayramları kapsamında sünnetleri gerçekleştirilen çocuk sayısı 15 bin 48'e ulaşmış oldu.
SERAMİK SERGİSİ AÇILDI
Fabrika bahçesinde düzenlenen Retrospektif Seramik Sergisi'nde ise Bedri Rahmi Eyüboğlu, Prof. Dr. Jale Yılmabaşar, Mustafa Tunçalp, Attila Galatalı, Erol Sazcı, Edith Galocy, Prof. Dr. Hamiye Çolakoğlu, Ahmet Kanıpak, Sergio Gurioli, Engin Çetin, Ayşegül Şahin gibi önemli isimlerin eserlerine yer verildi. Kaleseramik Fabrikaları'nın havuzbaşı sosyal tesislerinde verilen geleneksel akşam yemeğinin ardından, sünnet çocukları geçiş töreni düzenlenerek, ilk gün etkinlikleri tamamlandı.
İkinci gün etkinlikleri ise bando gösterisi ile başladı. Daha sonra, 58. Yıl Seramik Bayramı Töreni için konferans salonuna geçildi. Buradaki törene, geçmişte Gençlik ve Spordan Sorumlu Devlet Bakanlığı ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığı görevlerinde bulunmuş olan AK Parti Trabzon eski Milletvekili Faruk Nafız Özak, MHP Çanakale Milletvekili İbrahim Kürşat Tuna, Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, Çanakkale Belediye Başkanı CHP'liÜlgür Gökhan, Kepez Belediye Başkanı CHP'li Ömer Faruk Mutan, Çan Belediye Başkanı AK Partili Abdurrahman Kuzu, Çan Kaymakamı Nurettin Kakillioğlu, Biga Kaymakamı Fatih Genel, Yargıtay Başkanvekili Abdülkadir İlhan, Sanayi Bakanlığı Başmüfettişi Süfyan Emiroğlu, J.Kd. Albay Enver Aydın, Sahil Güvenlik Çanakkale Grup Komutanı Albay Hasan Tunay, 116'ncı Jandarma Eğitim Alayı Komutanı Jandarma Albay Timuçin Alper, Çanakkale Bölge İdare Mahkemesi Başkanı İbrahim Aydoğdu, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr Yücel Acar katıldı. Kale Grubu yöneticilerinin evsahibi olarak davetlilere eşlik ettiği kutlamalara, grubun Türkiye'nin her bölgesinden gelen iş ortakları, bayileri, tedarikçileri ve çalışanlarının yanı sıra bölge halkı büyük ilgi gösterdi.
'MEMLEKET SEVDASI İLE YOLA ÇIKTIK'
Törendeki konuşmasında, pek çok kez Seramik Bayramı kutlamalarına katılan merhum 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'i anarak başlayan Kale Grubu Başkanı ve CEO'su Zeynep Bodur Okyay, "Yunus Emre der ki 'Biz gelmedik dava için, bizim işimiz sevda için... Dostun evi gönüllerdir, gönüller yapmaya geldik.' Bundan tam 58 yıl önce, o günlerde henüz 24 yaşında olan bir genç, yüreğinde böylesine büyük bir sevdayla yola çıktı. Bu toprakların geleceğine inanan insanların, siz çok değerli hemşerilerinin küçük birikimlerini de bir araya getirerek, hayvan pazarının bulunduğu bu yerde Kale Grubu'nun fabrikasını kurdu. Bu büyük sevda yolculuğunda emeği geçen herkese huzurlarınızda bir kez daha teşekkür ediyorum" dedi.
'5 YILDA 420 MİLYON TL'LİK YATIRIM YAPMAYI PLANLIYORUZ'
2015 yılının Çanakkale ve Türkiye için manevi değeri çok yüksek bir yıl olduğunu hatırlatan Bodur, "2015 Çanakkale Zaferi'nin, o şanlı kahramanlık destanının 100. yıldönümü... Geçen yılki 27 Temmuz Seramik Bayramı'nda, kurulduğumuz günden bu yana bölgeye yaptığımız yatırım tutarının 1.5 milyar dolara ulaştığını söylemiştim. Zaferin 100'üncü yılında, Kale Grubu'nun 58 yılında da yatırımlarımız hız kesmeden devam ediyor. 18 Mart tarihinde, o dönemdeki Milli Savunma Bakanımız, bugünkü Meclis Başkanımız İsmet Yılmaz'ın teşrifleriyle, 58 yıl önceki ilk fabrikamızın yerinde, tamamlandığında dünyanın en gelişmiş teknolojisine sahip olacak yeni granit fabrikamızın temelini attık. Bu fabrika için ilk etapta 100 milyon liralık bir yatırım yaptık. Önümüzdeki 5 yılda 420 milyon lira daha yatırım yapmayı planlıyoruz" diye konuştu.
KIDEMLİ ÇALIŞANLAR VE İŞ ORTAKLARI ÖDÜLLENDİRİLDİ
Konuşmaların ardından, düzenlenen ödül töreninde Kale Ailesi ile iş ortaklığını sürdüren 25 bayi ve 5 ile 45 yıl arasında değişen hizmet yılını dolduran toplam 858 çalışan kıdem ödüllerini alması ile kutlamalar sona erdi.

FOTOĞRAFLI