New York ihalesinde Karsan’a büyük piyango New York taksi ihalesinde Ford ve Nissan’la birlikte finale kalan ve yapılan anketlerde ABD’lilerin favorisi haline gelen Karsan, bir önemli avantaj daha yakaladı.

New York Belediyesi Meclisi’ne sunulan, 2014 yılından itibaren yenilecek taksilerin özürlülere özel tasarıma sahip olmasını talep eden tasarı kabul edildi. Vatan gazetesinin haberine göre, tasarıyı sunan Meclis Üyesi Micah Kellner, New York’ta geleceğin taksilerde ya rampanın olması gerektiğini ya da tekerlekli sandalyenin rahatça araca girebileceği bir sisteme sahip olması gerektiğini açıkladı.


New York Belediye’sinin aldığı bu karar, Karsan’ın taksi projesini bu ay sonuçlanması beklenen ihalede en şanslı aday haline getirdi. Çünkü ihalede finale kalan 3 model arasında sadece Karsan’ın V1 projesi engellilere yönelik tasarlandı. Gölcük’te üretilen Ford’un Transit Connect modeli ile Nissan’ın aracında engelli vatandaşlara yönelik bir sistem yer almıyor.

DÜNYADA BİR İLK!

Karsan’ın 26 bin 500 araçlık New York ihalesi için tasarladığı taksinin en önemli özelliği engellileri düşünmüş olması. New York gibi dünya kentinde engellilere özel sadece 238 taksinin yollarda olduğunu gören şirket, bu eksikliği gidermek için harıl harıl çalıştı. Yürüme engelliler için tekerlekli sandalyenin rampa vasıtasıyla araca çıkabileceği ve içinde rahatlıkla manevra yapabileceği bir mekan yaratıldı..

Karsan’ın dünyada bir ilk olan bu projesinin arkasında ise Karsan Yönetim Kurulu Başkanı İnan Kıraç’ın yaşadığı tecrübe yatıyor. Kıraç’ın rahatsız olan eşi Suna Kıraç için dünyanın birçok yerinde tekerlekli sandalyesiyle binip inebileceği bir araç bulamaması, bu fikrin ortaya çıkmasını sağladı.

Kıraç, “10 senedir Suna’yı ben böyle gezdiyorum. Kızımız İpek’in mezuniyetinde New York’a geldim. 1 ay Suna’ya araç bulamadım. O nedenle bu aracın yalnız taksi değil pekçok engelliye dönük hizmet verebilecek bir yapısı da var. Daha lüks yapabilirsiniz. İşte Geleceğin Taksisi’ni tasarlayan bu takım aşağı yukarı Suna Hanım faktörünü biliyor, biraz da bu eksikliği düşünerek otomobili tasarladılar” açıklaması yapmıştı.

ANKETTE ÖN SIRADA!
New York taksi ihalesinde Ford ve Nissan’la birlikte finale kalan Karsan’ın yarattığı Geleceğin Taksisi, ABD’de yapılan ankette önde. New York Taksi ve Limuzin Komisyonu’nun (TLC) yaptığı ankette, görsel beğenirlilik açısından Karsan’ın V1 isimli taksisi ilk sırada yer almıştı. TLC, ankete katılanların yüzde 66’sı aracı beğendiğini açıklarken, katılanların yüzde 43’ü Nissan’ın taksisini, yüzde 38’i Ford Connect modelini beğendiğini ifade etmişti.