Serhat TEZCAN/BURSA, () - KAWASAKİ Robot Avrupa Başkanı Noboru Takagi, Bursa'da yaptığı açıklamada, Türkiye'de önemli yan sanayi firmalarının bulunduğunu belirterek, "Türkiye'de, otomotiv endüstrisinde yan sanayi dediğimiz kısımda, birinci seviye yan sanayi firmalar var. Bunların ülkenizdeki sayıları oldukça fazla. Bu firmaların biraraya gelip işbirliği yapması sonucu, yerli araçta amacına daha kolay ulaşılabileceğini düşünüyorum" dedi.
Kawasaki Robot Teknolojileri Günü, firmanın çözüm ortağı Günmak Şirketler Grubu'nun desteği ile birlikte Bursa Hilton Otel'de yapıldı. Türkiye'deki robot kullanımının anlatıldığı toplantıda otomotiv sektörünün önemli oyuncuları da yer aldı. Kawasaki markası denince Avrupa'da genellikle motosiklet markası olarak anlaşıldığını ifade eden Takagi, holding bünyesinde 100'den fazla marka olduğunu belirterek, bunlardan birisinin de robot üretimi olduğunu kaydetti.
ROBOTLARIMIZ OTOMOTİVDE KULLANILIYOR
Türkiye pazarını firma olarak önemsediklerini vurgulayan Takagi, "Müşterilerimize marka robotlarımızı çok iyi tanıtmaya çalışıyoruz. Kawasaki robotu olarak Türkiye otomotiv pazarında yeterince kendimizi tanıtamadığımızı düşünüyoruz. Türkiye'nin önemli otomotiv merkezlerinden birisi olan Bursa'da markamızı daha iyi tanıtıyoruz ve robotlarımızı anlatıyoruz" diye konuştu.
Ürettikleri robotların ağırlıklı olarak otomotiv sektöründe kullanıldığını söyleyen Takagi, Türkiye otomotiv pazarını da yakından takip ettiklerini açıkladı. Otomotiv pazarının önemli oranda geliştiğini belirten Takagi, ülkeye çok fazla yabancı yatırımcının yanında, yeni modellerin de gelmesinden çok iyi görülebildiğini dile getirdi.
OTOMOTİVDE ÇOK SAYIDA YAN SANAYİ FİRMASI VAR
Türkiye'de yerli otomobil üretim konusunda da açıklamada bulunan Takagi, "Türkiye otomotiv endüstrisinde yan sanayi dediğimiz kısımda, birinci seviyede çok sayıda yan sanayi firma var. Bunların sayıları oldukça fazla. Bu firmaların biraraya gelip işbirliği yapması sonucu böyle bir amacın daha kolay ulaşılabilir olacağını düşünüyorum" dedi. Japonya'daki otomotiv piyasasından da bahseden Takagi, ülkelerinde elektrik ile çalışan hibrit araç konusunda önemli çalışmalar bulunduğunu söyledi.
"REKABET MALİYETLERİNİZİ DÜŞÜREREK MÜMKÜN OLABİLİR"
Toplantıyla ile bilgi veren Günmak Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Güner ise otomotiv sektöründe otomasyon sisteminin yaygınlığını arttırmayı hedeflediklerini dile getirdi. Bunu yaparken Kawasaki Firması'nın Türkiye'deki çözüm ortağı olarak bilgilendirmelerde bulunduklarını belirten Güner, "Kawasaki'nin Japonya'da ilk endüstriyel robotu üreten firma olarak yüksek teknolojisini Türk sanayisi tarafından kullanılmasını sağlamaya çalışıyoruz. Talep oldukça iyi. Dünyadaki rekabet, fiyatlarınızı arttırarak değil, maliyetlerinizi düşürerek mümkün olabilir. Bu da aynı zamanda kalite gerektiriyor. Böyle olunca robotlar vazgeçilmez endüstriyel ekipman olarak yer alıyor" diye konuştu.
Otomasyon sistemi ile insanların daha iyi ortamlarda çalışmasına da destek olmaya çalıştıklarını ifade eden Güner, boya, kaynak bölümlerinde robotların kullanılabileceğini dile getirdi.

FOTOĞRAFLI