Altın fiyatlarının rekora koşması altın çıkaran firmaları da harekete geçirdi. Eskişehir’in Kaymaz beldesindeki madende 16 yıl sonra altın çıkarılmaya başlanıyor. Koza Altın İşletmelerinin Türkiye'deki üçüncü işletmesi olacak olan Eskişehir'in Sivrihisar İlçesi Kaymaz beldesindeki altın madeni Ağustos ayında deneme üretimine başlayacak. 70 Milyon Dolar harcanan tesisler, deneme üretiminin ardında seri üretime geçecek. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan izin alan Koza Madencilik, Damdamca bölgesinden 15 ton altın, 11 ton gümüş çıkaracak. Maden sahasında atık havuzlarının tamamlanmasına çalışılırken, maden rezervi stoku yapılıyor. Yüzlerce bölge insanına ekmek kapısı olacak olan tesisler Türkiye ekonomisini de büyük katkı sunacak. Koza Madencilik, işlemeyi de burada yapacak. Tesislerde belde halkından 250 kişi çalışacak. Çalışmaların tamamlanmasından sonra bölge 10 yıl süreyle koruma altında tutulacak.
1970'de Kanadalı bir bilim adamı, uydudan Kaymaz beldesinde altın ve gümüş olduğunu tespit etti. Yapılan incelemeler sonrasında, beldeye 1 kilometre uzaklığındaki Damdamca bölgesindeki 750 dönümlük arazi üzerinde yüklü miktarda altın ile gümüş olduğu belirlendi. Eurogold firması, 1995'te araziyi Hazine'den satın aldı. Ancak çalışmaların siyanürle yapılacağının duyulması üzerine belde belediyesi ve halk, altının çıkarılmasına karşı çıktı. Köylüler, 2 yıl boyunca eylem yaptı. Günlerce Bursa-Ankara karayolunu trafiğe kapatan köylüler, 1997'de eylemlerinde başarıya ulaştı ve altının çıkarılmasını önledi. Bunun üzerine Eurogold firması, altın çıkarma girişimlerine son verdi. 2007'ye kadar bir çivinin dahi çakılmadığı bölge bu tarihten itibaren yeniden hareketlendi. Araziyi Eurogold firmasından alan Koza Madencilik, belde halkı ve yetkilileri ile anlaşmaya vardı. Ardından Enerji Bakanlığı Maden İşleri Müdürlüğü'nden işletme izni ve ruhsatını aldı. Belde Belediye Meclisi'ne de sunulan madenin işletilmesi yönündeki karar, 2'ye karşı 6 oyla kabul edildi. Fakat bir süre sonra halk altının çıkarılmasına yeniden karşı çıktı ve işler yine sekteye uğradı. Koza Madencilik Yetkililerinin yeniden başlattığı çalışmalar olumlu netice verdi ve siyanürün bölgeye zarar vermeyeceği yönündeki belgelerin ortaya konmasıyla çalışmalar yeniden başladı.16 yıl sonra nihayet bölgedeki altın gün yüzüne çıkarılarak ekonomiye kazandırılmaya başlanacak. Deneme çalışmalar önümüzdeki Ağustos ayında başlayacak hemen akabinde seri üretime geçilecek. Altın madeni, beldenin Damdana mevki ile Karakaya köyünde bulunuyor. Ocaklardan taşınacak altın cevheri Kaymaz beldesindeki tesislerde altına dönüştürülecek. Ortalama bir ton cevherden 5 gram altın üretilmesi planlanıyor. 6 yılda yaklaşık 3 milyon ton cevherden 15 ton altın ile 11 ton gümüş üretilecek.
Tesis, 6 yıl sonra belde ve çevresinde altın rezervi bitmesine rağmen kapatılmayacak. Yeni bulunacak sahalardan beldeye cevher taşınarak, altın işletmeciliği devam edecek. Koza Altın İşletmeleri Kaymaz Altın Madeni Müdürü Vedat Oygür, tesisi tamamlama çalışmalarını bitmek üzere olduğunu söyledi. Oygür, “Önümüzdeki ay tesisimiz deneme üretimine başlayacak. Sonra komple üretime geçecek. Şu anda cevher stoku yapıyoruz” dedi.

HAVUZLAR SİYANÜR SIZDIRMAYACAK
Oygür, "Havuzlarımız yüzde 100 sızdırmaz özelliğe sahip. Çalışmalarımızı şeffaf şekilde sürdürüyoruz. Atık depolama tesislerimiz yapım aşamasında DSİ tarafından sürekli kontrol ediliyor. Atıklar hiçbir şekilde alıcı ortama verilmeyecek. Yörenin suyu, toprağı ve havası kesinlikle kirlenmeyecek." şeklinde konuştu.
Eskişehir İl Genel Meclis Başkanı Ahmet Yapıcı ile üyeler tesisi ziyaret ederek inceleme yaptı. Başkan Yapıcı, tesisi çok modern bulduklarını belirterek, tesisin tam kapasite ile çalışmaya başladığında ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağını kaydetti.