Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, son günlerde tartışılan küresel krizin Türkiye'yi etkilemeyeceğini kaydetti. Kriz fırtınasının 2001’deki gibi sert eseceği kanaatinde olmadığını kaydeden Konukoğlu, “Kara bulutlar görünebilir, ama inşallah bu kara dönüşmeden yağmur olarak geçer diye düşünüyorum.” ifadelerini kullandı. Konukoğlu, Avrupa’nın sonunda Türkiye’ye muhtaç olacağını da vurguladı.
    Türkiye’nin önde gelen sanayicilerinden Abdulkadir Konukoğlu, ülkedeki ekonomik durumu ve Avrupa ülkelerini sarsan küresel kriz senaryolarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Özellikle cari açık konusuna değinen ve bunun için mümkün olduğu kadar ithalatı kesmenin gerekli olduğunu kaydeden Konukoğlu, hükümetin de konu ile ilgili olarak yılbaşından beri çalıştığını kaydetti. Doların yukarı çıkmasıyla ithalat ve ihracat dengesinde değişiklikler olduğuna vurgu yapan Konukoğlu, “Eğer Avrupa’da, İtalya, Yunanistan, İspanya gibi yerlerde biraz kriz olmasaydı bu dolarla bizim ihracatımız çok artardı. Hedefimize daha kısa vadede ulaşırdık ama yine inşallah ulaşılacak. Ben çok kötümser değilim ama tedbirli olmakta da fayda var.” dedi.
    Hükümetin ithalatın önüne bazı engelleri koyması gerektiğinin altını çizen Konukoğlu, “Çünkü emek yoğun işlerin ithalatında işçinin işsiz kalacağının hesabının yapılması lazım. Şimdi hep dost ülke deniyor. Dostlukla ticareti bir arada tutmak akılcı değil. Eğer sen bana dostsan, benim Türkiye’deki işçimi niye işsiz bırakıyorsun? Bana ihracatı pompalayıp, süspansiyon yaparak mal sokmaya çalışıyorsun? Sen bizim işçimizi işsiz koyuyorsun. Nasıl dostsun sen?” değerlendirmesinde bulundu. Dünyada neredeyse Türkiye’nin serbest bölge olduğunu kaydeden Konukoğlu, “Her şey Türkiye’ye giriyor ama biz ihracat yaptığımız zaman olmuyor. Pakistan’a gidin, ihracat yapın. Ne kadar vergi alacak sizden? Çin’e gidin tekstil ihracatı yapın. Ne kadar vereceksiniz?” şeklinde konuştu.
Tedbir olarak gümrük vergilerinin gözden geçirilmesi gerektiğini hatırlatan Konukoğlu, “Hükümet yeni tedbirler alınırsa cari açık kapanır. Türkiye olarak özümüze dönmemiz lazım. Özümüze dönüp, havuzdan su kaçırmamaya çalışmalıyız. Havuzdaki çatlaklar zaten kapandı. Eskisi gibi delikler de yok. Şimdi havuzda birikiyor.” değerlendirmesinde bulundu. Karşı oldukları şeyin emek yoğun sektördeki ithalat olduğunu altını çizerek söyleyen Konukoğlu, rahatsız edici durumun, ithalat yaparak Türkiye’ye mal satmak olduğunu ifade etti.
    Gelecek dönemde Avrupa’nın Türkiye’ye muhtaç olacağını da iddia eden Konukoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ben bunu 15 yıl önce söylemiştim. Onlar şimdi bizi almıyor ama biz de onları almayacağız inşallah. Ben bu yaşanması beklenen krizle ilgili olarak da Türkiye’ye bakan yönüyle, 2001’deki gibi sert bir fırtınanın eseceğini düşünmüyorum. Bu kanaatte değilim. Kara bulutlar görülebilir ama inşallah bu kara dönüşmeden yağmur olarak geçer."