İSTANBUL, 19 Ağustos () -  Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Hüseyin Aydın, ekonomide ısınmayı önlemek için alınan kredi ve kart harcamalarına ilişkin düzenlemelerin "dengeleme" sağladığını, buna karşılık banka kârlarını etkilediğini söyledi.

TBB'nin basın bilgilendirme toplantısında konuşan Aydın, "Önlemlerin işe yaradığını görüyoruz. Ekonomide dengelenme olduğunu görüyoruz. Düzenlemeler kârlılığımızı etkiledi" dedi.

Ücret ve komisyonlar düzenlemesinde son noktanın da konmak üzere olduğuna işaret eden Aydın, bu düzenlemenin 15 gün içinde açıklanabileceğini söyledi.

Bankacılık sektöründe ikinci yarıda aktif büyümesinin yüzde 15-20, kredi büyümesinin de yüzde 18-22 arasında olacağını tahmin edildiğine işaret eden Aydın, "Tek haneli rakamları görmek istemiyoruz" dedi.

Aydın, yüzde 12'nin altındaki rakamın özkaynak biriktirmelerine etki edeceğini belirterek yıl sonunda böyle bir rakam beklemediklerini vurguladıdı.

Aydın, Bank Asya'nın Zirrat Bankası'na satış girişimlerine ilişkin olarak ise, bu konuda açıklama yapmayacağını söyledi ve "Bankalar Birliği bu işin tarafı değildir" dedi.

KESKİN: KARŞILIK YÜKÜ 20 MİLYARI GEÇTİ

TBB Genel Sekreteri Ekrem Keskin de toplantıda, ikinci yarı sonunda kârda geçen yılki seviyenin yakalanacağını düşündüklerini söyledi.

Bankacılık sektöründe zorunlu karşılıkların yüksek kalmaya devam ettiğinin altını çizen Keskin, son beş yılda zorunlu karşılıklardan gelen maliyetin 20 milyar liranın üzerinde olduğuna dikkat çekti.

Kiskin'in verdiği bilgilere göre, liranın üzerinde İlk yarıda sektörde tahsili gecikmiş alacak miktarı beklenenden daha yavaş arttı, sermaye yeterliliği yüksek kalmaya devam etti.

SORUNLU KREDİ MİKTARI 33 MİLYAR LİRA

Kredi-mevduat büyümesi arasındaki farkın Haziran sonu itibarıyla yüzde 5'ler düzeyine indiğine de işaret eden Keskin, sektörde 33 milyar liralık sorunlu kredi olduğunu, aynca 17 milyar liralık sorunlu kredinin de varlık yönetim şirketlerine satıldığını söyledi ve bu miktarın "yönetilebilir düzeyde" olduğunu ifade etti.

Bunun yanında özkaynak kârlılığında da düşüşlerin sürdüğüne işaret eden Keskin, faiz marjının bilançolar üzerindeki etkisinin yılın son çeyreğinde daha iyi olacağı öngörüsünde bulundu.
 
Keskin, bankacılık sistemi açısından en çok talep ettikleri konunun sektör üzerindeki "kamusal yüklerin hafifletilmesi" olduğunu sözlerine ekledi.