Gülseli KENARLI / İstanbul, 17 Ekim () - Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Namık Ekinci, yaptıkları şikayet başvuruları ile Türkiye'den ithal edilen inşaat çeliğine damping vergisi uygulanmasını sağlayan Mısırlı üreticileri, "yüksek kârlara doyamamakla" eleştirdi ve savunmalarını Mısır Ticaret Bakanı'na yapacaklarını söyledi.

Mısır'dan önce ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu da Türkiye'den ithal edilen inşaat çelikleri için yüzde 1.25 telafi edici vergi uygulamaya başladı. Mısır, 2012 yılında da Türk inşaat çeliğine yüzde 6.8 vergi uygulamaya başlamış, yapılan detaylı inceleme sonucunda, yerli sanayiye zarar vermediğine hükmedilerek soruşturma kapatılmıştı.

'nın sorularını yanıtlayan Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Namık Ekinci, Mısır'ın 2012 yılında koyduğu vergiyi hatırlatarak, "O zaman görüşmelerin neticesinde haklı olduğumuz ve kendilerinin zararlı olduğu kanaatine vardılar. Bir ay sonra da Ticaret Bakanları böyle bir damping olmadığını kabul etti. Son yaşanan olaya kadar Mısırlar aramızdaki ticare eski haline çıkmasa bile bir aşama kaydetmişti" dedi.

Ekinci, Türkiye'nin Mısır'da inşaat çeliği pazar payının yüzde 90 olduğunu belirterek, "Bu Türkiye'ye karşı alınmış bir tedbirdi. Şikayetçi olan sanayiciler kendi beceriksizliklerini, bize mal etmeye kalktılar. Mısır'la aynı pazardan hammadde alıyoruz; ancak, bizim alış fiyatlarımız onlardan 15 dolar daha aşağıya. Bunun nedenini bilemiyoruz" dedi ve ekledi:

"İki taraf da ham maddesini kendi ülkesinde işliyor. Türkiye ayrıca bir daha nakliye harcaması yaparak bu ülkeye mal satıyor. Onlar bizden enerji yönünden daha avantajlı. Enerji yoğun bir sektör olduğu için, enerjinin maliyetler üzerindeki etkisi çok yüksek. Türkiye'de damping ve devlet teşviki oluyor diyorlar."

"SANAYİLERİ BÜYÜMÜYOR"
Namık Ekinci, ABD'nin Türkiye'den ithal edilen  inşaat demiri hakkında nihai kararını verdiğini belirterek, "Türkiye'nin damping yapmadığına karar verdi. Mısır'da da siyaseten bunu yapıyorlar, Türk mallarına karşı boykot duyumu aldık. Biz Mısır'ı takdir ediyorduk, ticareti siyasete alet etmeden dik durabildiklerini düşünüyorduk" diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Mısır pazarını kaybettik diye bir karamsarlığımız yok. Bu vergi uygulaması 200 günlük bir süreyle olacak. Mısır'ın Ticaret Bakanı değişti, yeni bakana bu konuları anlatacağız. Aldıkları kararın kendi sanayilerini koruduğunu değil, kendi sanayilerine zarar verdiklerini söyleyeceğiz. Bize karşı getirdikleri vergiyle, iç pazarlarında ki dinamizm ölüyor, gelişmelerini etkiliyorlar. Böylece sanayileri büyümüyor."

"YÜKSEK KÂRLARA DOYAMADIKLARI İÇİN RAHATSIZ OLUYORLAR"
Ekinci, 2010 yılında bu yana Türkiye'ye inşaat demiri alanında yaklaşık 21 tane dava açıldığını belirterek, "Bu davalardan 5'i geçen sene, 6'sı ise bu sene açıldı. Davaların 10 tanesi önemsiz bulunarak hiç bir ceza alınmadan kapatıldı, 6 tanesine vergi uygulandı. Mısır'ın da dahil olduğu 5 dava ise devam ediyor" dedi ve ekledi:

"Türkiye dünyanın 8. büyük üreticisi ve ihracatçısı konumunda. İhracat ettiğimiz pazarlara daha önce başkaları ihracat yapıyordu. Biz onların payını alınca rahatsız oldular. ABD inşaat çeliği üretimine 250 dolar gibi bir avantajla başlıyor. Türkiye'nin çeliği daha kaliteli ve daha rekabet edici fiyatlar veriyoruz. Biz ABD'den hurdayı ithal ediyoruz, onlara göre 2 kat daha fazla enerji faturası ödüyoruz. Bunlara rağmen üretim yapıyor sonra ihraç ediyoruz. Bizim bu üretim maliyetlerimize rağmen fiyatlardan rahatsızlar. Yüksek kârlara doyamadıkları için rahatsız oluyorlar. Kendi halklarından kâr transferi sağlıyorlar. Bunu ABD'liler de biliyor."

"ÖNLEMİ DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜ'NÜN ALMASI GEREKİYOR"
Namık Ekinci, sorgulanması gerekenin Dünya Ticaret Örgütü olduğunu belirterek, "Türkiye'nin önemli bir başarısı var ve bundan rahatsız olmaları doğaldır. Burada kuralları haksız yere kullanmaları yanlıştır. Erdemir için devlet kuruluşu dediler ama Erdemir 10 sene önce özelleşti, diğer üretici ise borsaya kote. Damping ya da teşvik aramaktan ziyade, çamur at izi kasın gibi yaptırımlar. Dünya Ticaret Örgütü kuralları suiistimal ediliyor. Bu önlemi Dünya Ticaret Örgütü'nün alması gerekiyor" diye konuştu.

"YÜZDE 90'LARA VARAN GERİLEME"
Ortadoğu'da son dönemde yaşana olayları değerlendiren Namık Ekinci, "Irak bizim en önemli pazarımızdı" diyerek şu ifadeleri kullandı: "Yaşanan olayların etkili sanayicilerimiz üzerinde Haziran ayından itibaren başladı. Oraya olan ihracatımız yüzde 90'lara varan gerileme yaşadı. Şu anda bu gerileme yüzde 70'lere düştü" diye konuştu.

(FOTOĞRAFLI)