Mustafa BAĞDİKEN/İZMİT (Kocaeli), () - KOCAELİ Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Mayıs ayı dış ticaret rakamlarını değerlendirirken, ihracatta kriz döneminden bu yana en yüksek gerilemenin yaşandığını ve bunun endişe verici olduğunu söyledi.
Türkiye'de sanayi üretiminin yanı sıra ithalat ve ihracatın da merkezi olan Kocaeli'nin Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, aylık değerlendirme yaparken, "Mayıs ayında 11.1 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdik. 2008- 2009 kriz döneminden bu yana ihracatta yüzde 18.8 ile en büyük gerilemeyi gördük. Paritenin olumsuz etkilerini görmeye devam ediyoruz" dedi.
Ayhan Zeytinoğlu Mayıs ayında ihracatın yüzde 18.8 azalarak 11.1 milyar dolara gerilediğini belirterek şunları söyledi:
"2008- 2009 kriz döneminden bu yana Mayıs ayında ihracatta yüzde 18.8 ile en büyük gerilemeyi gördük. Türkiye’nin doğal pazarı konumundaki Avrupa Birliği’ne ihracat yüzde 21.3 azaldı. İhracatta paritenin olumsuz etkileri devam ediyor. Mayıs ayında altının da ihracata katkısı azaldı. Yıllık ihracatımız 152 milyar dolar. Orta vadeli programda 160.5 milyar doları hedefliyorduk. İhracatımızdaki bu gerilemeden endişe duyuyoruz."
Zeytinoğlu açıklamasında, "Altın ihracatı hariç tüm sektörlerimizin ihracatlarının gerilediğini görüyoruz. İhracattaki en büyük gerileme yüzde 40.4 ile demir-çelik sektöründe oldu" diyerek, şöyle devam etti:
"Bu sektördeki gerilemede özellikle Çin’in ülkemizin ihracat pazarında etkinliğini artırması etkili oldu. Bizim maliyetler yüksek kalıyor. En çok ihracatı otomotiv sanayinde yaptık ama sektördeki yüzde 30.4 gerileme dikkat çekicidir. Otomotiv sanayinde 14 Mayıs’ta başlayan iş bırakma eyleminin olumsuz etkilerini görüyoruz."
Mayıs ayında dış ticaret açığının yüzde 6.1 azalarak 7 milyar 193 milyon dolardan 6 milyar 753 milyon dolara düştüğüne dikkat çeken Zeytinoğlu, "Sadece ithalat düşse dış ticaret açığındaki düşüş sevindirici olacak. Ancak aynı zamanda ihracat da düşüyor. Nitekim 5 aylık dönemde ihracat yüzde 8.4 gerilerken ithalat yüzde 10,6 gerilemiş. Öte yandan ithalat kalemlerine baktığımız zaman üretimde kullanılacak girdilerin ithalatının düştüğünü de görüyoruz. Bu ekonomide önümüzdeki dönem için bir daralmaya işaret ediyor. Bu daralma büyüme performansına da yansıyacak" dedi.
İhracatın ithalatı karşılama oranının da gerilediğine dikkat çeken Ayhan Zeytinoğlu, "İhracatın ithalatı karşılama oranı Mayıs'ta yüzde 62’ye geriledi. Kritik seviye olan yüzde 60’a doğru düşüyor. Reel sektör döviz kazandırmaktan uzaklaşıyor" diyerek sürdürülebilir büyümenin ihracattan beslenmesinin önemine işaret etti.

FOTOĞRAFLI