Mehmet DOĞANER/ERDEMLİ(Mersin), () - TÜRKİYE'nin limon ihtiyacının yüzde 65'nin karşılandığı Mersin'de, limon fiyatının yarı yarıya düşmesi üreticiyi üzerken, bu düşüşü suni olarak tüccarların yarattığı öne sürüldü. Tüketiciler ise ucuz limon almanın sevincini yaşıyor.
Mersin Turunçgil Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Dursun Şahin, Erdemli İlçesi'ne bağlı Çeşmeli Mahallesi'nde Necdet Doğan'a ait limon bahçesindeki hasat çalışması hakkında bilgi aldı. Üreticilerin sorunlarını da dinleyen Şahin hasadın 1 ay önce başlandığını, o gün kilosu 1,5 lira olan limonun bugün 70 kuruşa alıcı bulduğunu söyledi. Mersin'de yıllık limon rekoltesinin 650 bin ton olduğunu, ancak don nedeniyle rekoltede düşüş beklediklerini belirten Şahin şöyle dedi:
"Limon fiyatlarındaki yüzde 50'lik düşüşün nedeni tüccarlar. Bu fiyat üreticimizin maliyetini dahi karşılamıyor. Çiftçiden limonu ucuz alarak, işleyip birkaç kat fazlasına satmak için uğraşan tüccarlar artık üreticinin ürettiği ürüne gerçek değeri vermelidir. Tüccarlarımızdan isteğimiz bu durumu biran önce düzeltmeleri ve fiyatları istenilen düzey olan 1,5 TL'ye yeniden çıkartmalarıdır. Biz bu durumun geçici olmasını diliyor, kısa sürede limon fiyatlarında yükselme bekliyoruz."
TÜCCARLARIN OYUNCAĞI OLMAKTAN ÇIKSIN
Fiyat düşüklüğünün üreticilerin sırtında kambur oluşturduğunu kaydeden limon üreticisi Necdet Şahin de şunları söyledi:
"Limon fiyatlarının bir anda düşmesi bizleri üzdü. Yılda bir defa hasat yaptığımız limonumuzun 70 kuruşa satılması bizleri ekonomik yönden çok büyük sıkıntıya sokar. Daha bir ay önce 1,5 TL olan limon, nasıl oluyor da bir anda 70 kuruşa düşüyor? Bizler bir defa hasadı yapılan bu limonun artık tüccarların oyuncağı olmaktan çıkmasını istiyoruz. İnşallah kısa sürede limon fiyatları yükselir ve yüzümüz güler." 
Türkiye'nin limon deposu olarak bilinen ve yıllık rekoltesi 650 bin tona ulaşan Mersin'de üretilen limonların yüzde 50'si Rusya başta olmak üzere, Romanya, Ukrayna ve Irak gibi ülkelerin yanı sıra Avrupa ülkelerine de ihraç ediliyor.
Mersin halinde bugün limonun toptan satış fiyatı 60 kuruşa kadar düştü.
FOTOĞRAFLI