Merkez Bankası (MB) Başkanı Erdem Başçı, Türkiye ekonomisinin geçmiş dönemlere karşı karşılaştırılamayacak kadar iyi olduğunu söyledi.
Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) tarafından bu yıl 10'uncusu düzenlenen Ekonomi Yaz Semineri (EYS) akademisyenlerin ve ekonomistlerin büyük ilgisine sahne oldu. Seminere, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, IMF Türkiye Temsilcisi Mark Lewis, Türkiye Ekonomi Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ercan Uygur, Denizli Valisi Yavuz Erkmen, Belediye Başkanı Osman Zolan, PAÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı çeşitli üniversitelerden ekonomi ve iktisat dalında ders veren öğretim üyeleri katıldı.
Başçı, 'Para Politikaları Finansal İstikrar' konulu konuşmasının ardından Hacettepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kazdağlı, başkanlığını yaptığı oturumda öğretim üyelerinin sorularını cevaplandırdı. Finansal istikrar, muhtemel kriz riskleri konusunda değerlendirmelerde bulunan Başçı, ekonomik bunalım beklentileri konusunda söylenebilecek çok şeyin olmadığını ifade ederek, Türkiye ekonomisinin oldukça iyi olduğunu vurguladı. MB Başkanı Başçı, “Türkiye’nin durumu iyi şu anda. Acaba biraz fazla mı iyi? diye bakıyoruz. Şu an geçmiş dönemlere göre karşılaştırılamayacak kadar Türkiye ekonomisi hem büyümenin sağlıklı bir olması açısından hem de finansal istikrar açısından çok çok daha iyi durumda.” dedi.
Türkiye ekonomisinin iyi olduğu zamanda bir zamanlar riski bile düşünülemeyen Amerikan ekonomisi hakkında söylentiler olduğunu anlatan Erdem Başçı, “Burada bahsettiğimiz yurt dışındaki risk unsurları daha önce görülmemiş. Daha önce hiç düşünülmemiş akla bile gelmemiş risk unsurlarından bahsediyoruz. Kim hayal edebilirdi ders kitaplarında finans kitaplarında okursunuz. 'Riskten ari risksiz kıymet nedir?' denildiğinde Amerikan kıymetleri riskten aridir. Temerrüt burada sıfırdır. Dolayısıyla bunu biz risksiz varlık olarak alabiliriz. Şimdi bugünlerde bu ciddi ciddi konuşulmaya başlandı. Acaba iki Ağustosta Amerika vadesi gelen borcu ödeyebilecek mi? ödeyemeyecek mi? diye siyasi tartışma çıkıyor. Bunun konuşulması bile çok farklı bir dünyada olduğumuzu gösteriyor ki Avrupa’daki problemleri bir tarafa bırakıyorum.” diye konuştu.
Türkiye’nin muhtemel senaryolara karşı hazırlıklı olduğunu vurgulayan Başçı, “Ülkemiz geçmişe göre çok çok dayanıklı. Şoklara karşı hem mevcut durum açısından çok daha dayanıklı hem de politika araçlarının zenginliği açısından çok daha güçlü hem de yapılabilecek şeyler açsından alınabilinecek tedbir açısından çok daha iyi noktadayız. Eskiden alamadığımız tedbirleri şu anda çok daha rahat bir şekilde alabiliyoruz. Bu tür şoklara karşı son derece hazırlıklıyız. Ne yapacağımızı da açıkça söylüyoruz. Haddinden fazla endişelenmeye gerek yok. Durum kontrol altında net bir şekilde söyleyebiliriz. Hatta çeşitli senaryolara kaşı hazırlıklar var.” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin 'Enflasyon Hedeflemesi' politikasının devam edeceğini belirten Başçı, “Düşük enflasyon iyi bir şey. Düşük enflasyon olduğu zaman gerçekten ekonomiye yapabileceğimiz en büyük katkıyı yapmış oluyoruz.” ifadelerini kullandı.
Seminerde PAÜ Rektörü Prof. Dr. Bağcı, Başçı’ya plaket verdi. Erdem Başçı, seminer sonrası gazetecilerin sorusu üzerine bir kez daha finansal istikrar açısından Türkiye'nin şu anda geçmişe göre çok daha iyi olduğu tekrarlayarak, Büksel'deki Euro Bölgesi liderleri zirvesinin riskin bertaraf edilmesi açısından çok önemli adım atıldığını sözlerine ekledi.