İstanbul, 22 Haziran () - Merkez Bankası, gıdada ve özellikle kırmızı et fiyatlarındaki yukarı yönlü seyirle tırmanan enflasyonun bulunduğu yüksek düzeylerin, "fiyatlama davranışlarına ilişkin risk oluşturduğu" uyarısı yaptı.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 8.0'de sabit tuttuğu ve diğer kısa vadeli faizleri de değiştirmediği toplantının özetlerini açıkladı.

Enflasyonun ana eğilimindeki iyileşmenin sınırlı olduğunun altı çizilen özetlerde, "Mayıs ayında gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yıllık enflasyon 1.28 puan yükselerek yüzde 16.91’e ulaştı" denildi.

Küresel ekonomideki toparlanmaya rağmen son dönemde düşüş eğiliminde olan enerji fiyatlarının enflasyon görünümü ve cari denge açısından destekleyici bir tablo çizdiği de vurgulanan özetlerde, "Son dönemde gözlenen olumlu tabloya karşın, küresel ekonomiye ilişkin aşağı yönlü riskler varlığını sürdürüyor" denildi.

Yakın dönemde Türk lirasında gözlenen istikrarlı seyir ve emtia fiyatlarındaki düşüşlerin yıllık enflasyona olumlu yansımalarının sınırlı kaldığı da belirtilen özetlerde, "Gıda fiyatlarındaki düzeltmenin henüz arzulanan boyutta olmaması, grup enflasyonunda baz etkilerine bağlı olarak Haziran ve Temmuz aylarında beklenen kayda değer düşüşlerin kalıcılığı konusunda temkinli bir duruş gerektiriyor... Kurul, iktisadi faaliyetteki toparlanmanın güçlenmesiyle birlikte talep koşullarının enflasyona düşüş yönünde verdiği desteğin azaldığı değerlendirmesinde bulundu" denildi ve şu konuların altı çizildi:

- Son aylarda yaşanan maliyet yönlü gelişmeler ve gıda fiyatlarında beklenen kısmi düzeltmenin sınırlayıcı etkisine rağmen, enflasyonun bulunduğu yüksek seviyeler fiyatlama davranışlarına dair risk oluşturuyor.

- Bu görünüm altında Kurul Haziran ayındaki toplantısında, sıkı para politikası duruşunun korunmasına karar verdi ve Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde borç verme faiz oranını yüzde 12.25’te sabit tuttu.

- Merkez Bankası, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecek.

- Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecek.

- Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecek.

- Maliye politikasına ve vergi düzenlemelerine ilişkin gelişmeler enflasyon görünümüne etkileri bakımından yakından takip ediliyor.

- Para politikası duruşu oluşturulurken, mali disiplinin korunacağı ve yönetilen/yönlendirilen fiyatlar ile vergilerde öngörülmeyen bir artış gerçekleşmeyeceği varsayılıyor.

- Maliye politikasının söz konusu çerçeveden belirgin olarak sapması ve bu durumun orta vadeli enflasyon görünümünü olumsuz etkilemesi halinde para politikası duruşunun da güncellenmesi söz konusu olabilecek.