Özkan TOKMAKOĞLU/KASTAMONU, () - MERKEZ Bankası Başkanı Erdem Başçı,
enflasyonun aldıkları önlemlere cevap vermeye başladığını belirterek, "Enflasyonu yüzde 5'e indirebileceğimizi göstermemiz lazım, bu yönde bir irade var. Kamuoyunu buna inandırmamız lazım. Çaba ve sabır gerekiyor" dedi.
Erdem Başçı, Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası'ndaki konferansta, 'Para politikaları' konulu sunum yaptı. Başçı, Türkiye'nin dünya ihracatı içindeki payının arttığını, net ihracatın büyümeye ve dengelenmeye olumlu katkı yaptığını kaydetti. Başçı, her türlü dış jeopolitik riske rağmen Türkiye'nin ihracat odaklı bir büyüme sürecine girdiğine dikkat çekti. Başçı, Merkez Bankası'nın, reeskont kredileri yoluyla ihracata destek sağladığını, dış ticaret açığında iyileşme trendi olduğunu, kademeli olarak ticaret makasının daraldığını söyledi.
ENFLASYON İÇİN ÇABA VE SABIR
Gıda fiyatlarındaki geçici hareketlerin etkisini kaybetmesinden sonra enflasyonun düşmeye başlamasını beklediklerini ifade eden Başçı, enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruşun sürdürüleceğini belirtti. Başçı, şöyle dedi:
"Enflasyona bir numaralı etki döviz kurundan, iki numaralı etki beklentiden, ardından talep ve maliyet kanalından geldi. Gıda dışı enflasyon yüzde 7.4. Bu ay bu veride belirgin bir düşüş göreceğiz, yüzde 7.4'ün altına inme olasılığı var. Enflasyon raporundaki tahminin üst sınırındayız. Enflasyon aldığımız önlemlere cevap vermeye başladı, gıda dışında düşüş var. Enflasyonu yüzde 5'e indirebileceğimizi göstermemiz lazım, bu yönde bir irade var. Kamuoyunu buna inandırmamız lazım. Çaba ve sabır gerekiyor."
Gıda enflasyonunda bu ay bir miktar yumuşama olduğunu belirten Başçı, "Gıda enflasyonu varsayımı yüzde 9. En son gerçekleşme yüzde 14'ün üzerinde. Bu aşağıya gelirse enflasyon da aşağıya gelebilir ama yıl sonuna kadar bu ihtimal düşük. Gelecek sene görebiliriz" dedi.
BÜYÜMEDE KURAKLIK ETKİSİ
2'nci çeyrekte büyüme hızında bir miktar düşüş olduğunu vurgulayan Başçı, bunda kuraklık nedeniyle tarımın negatif etkisi olduğunu, tüketim harcamalarının artmasını istemeleri ve dış talebin de etkili olduğunu kaydetti. Başçı, son çeyreğe doğru büyüme hızının toparlanmasını beklidiklerine işaret etti.
'BÜYÜME YÜZDE 4'ÜN ALTINDA OLACAK'
Cari açığın yıl sonunda yüzde 6'nın altında kalacağını, 5'li seviyelerin görülebileceğini ifade eden Başçı, "Büyümeyi, enflasyonu, cari açığı hemen olmasa da yüzde 5'e doğru çekeceğimize inanıyoruz. Büyüme de bu yıl yüzde 4'ün altında olacak gibi görünüyor ama gelecek yıl yüzde 5'e yaklaşabiliriz" diye konuştu.
TASARRUF CARİ AÇIĞIN İLACI
Dış denge konusuna da değinen Başçı, tasarrufların yüzde 12'lere kadar düştüğünü, bu oranın çok düşük kaldığını ifade etti. Başçı, "Tasarruf oranları tarihin en düşük seviyesinde. Bunu artırmak için çaba göstermeliyiz. Bu cari açığın ilacı. Türkiye'nin 10'uncu kalkınma planında 2018'de tasarruf oranını yüzde 19'a yükseltmek hedefleniyor" dedi.
Bankaların borç düzenleme konusunda bir sorunu olmadığını, vade uzatma çabası içinde olduklarını vurgulayan Başçı, "Türkiye'de ki cari açığın ilacı tasarrufların artmasıdır. Tasarruflar, GSYH oranında yüzde 19'a ulaşırsa cari açık sıfıra iner. Tasarrufları artırıcı önlemler için yapısal reformlar gerekiyor. Bankalarda kredilerin en önemli kaynağı mevduattır. Mevduatı artırıcı, destekleyici önlemler üzerinde çalışmaları ilerlettik. Enflasyonun bir miktar üzerinde faiz vermemiz gerekiyor ki mevduat artsın" diye konuştu.
SERT FAİZ İNDİRİMİ DÖVİZE DÖNDÜRÜR
Döviz kuru kaynaklı sert hareketleri kontrol altına aldıklarını, gerekirse yine yapacaklarını söyleyen Başçı, "Sert faiz indirirsek vatandaş dövize döner. Kur enflasyona olumsuz etki yapabilir. Petrol düştüğü halde enflasyonun yüksek olmasının nedeni döviz kuru. Enflasyonda talep ve maliyetten daha fazla etki kur ve beklentilerden geliyor" dedi.  
Mevduat artışını destekleyici önlemler üzerindeki çalışmalarını ilerlettiklerini ifade eden Başçı, "Enflasyonun bir miktar üzerinde faiz verilmesi gerekiyor ki mevduat artsın" dedi.
Başçı, hane halkı için geliriyle orantılı borçlanma ve taksitlendirme hedefledekilerini, kuruş kullanımı konusunda da bilinçlendirme çalışması yapacaklarını kaydetti.
Şu anda her ay 1 milyar doların üzerinde rezerv biriktirdiklerini belirten Başçı, "Bu da Türkiye'nin risk primini aşağıya çeken faktörlerden biri" dedi.

FOTOĞRAFLI