Serhat TEZCAN/BURSA, () - MÜSİAD Başkanı Nail Olpak, başkanlık ya da yarı başkanlık sistemine geçilmesini savunarak, "Siyaset bilimcilerin gözüyle bakmaya çalışıldığında bizim sistemimiz kuvvetler ayrılığından çok kuvvetler karmaşası gibi tasarlanmış. Bu çapraşık düzenden bir şekilde çıkmaya ihtiyaç var. O da köklü bir Anayasa değişikliği ile olacaktır" dedi.
MÜSİAD Bursa Şubesi'nde konuşan Nail Olpak, 2014 yılında biri yerel, diğeri cumhurbaşkanlığı olmak üzere iki seçim yapıldığını, ekonominin bundan etkilenmediğini söyledi. Haziran ayında yapılacak genel seçimin de olumsuz bir etki yaratacağını beklemediklerini kaydeden Olpak, anayasa değişikliği ve başkanlık sistemine geçişin tartışıldığını hatırlattı. Nail Olpak, şunları söyledi:
"Öncelikle demokrasilerde farklı görüşlerin tartışılmasını son derece doğal olduğunu kabul etmeliyiz. Bize aykırı gelebilecek fikirlerin bile ortaya sürülmüş olması birilerinin kabul edip etmemesinden bağımsız olarak son derece doğaldır. Taraftarı olacaktır, karşı çıkan olacaktır. Ama toplumda sağlıklı olan bunların tartışmasının yapılabilmesidir. Bizim geçtiğimiz yıl içerisinde yaptığımız şöyle bir çağrı vardı. Bugünkü mevcut sistemimiz içerisinde kuvvetler ayrılığı kavramını çokça kullanıyoruz. Ama maalesef siyaset bilimcilerin gözüyle bakmaya çalışıldığında bizim sistemimiz kuvvetler ayrılığından çok kuvvetler karmaşası gibi tasarlanmış. Bu çapraşık düzenden bir şekilde çıkmaya ihtiyaç var. O da köklü bir Anayasa değişikliği ile olacaktır. Eğer bu çıkışın sonucu mevcut parlamenter sistemin içerisinde radikal değişikliği gerektiriyorsa odur, bir başka sistemi getirmek gerekiyorsa odur. Ama çözüm her halükarda bu sistemin içerisinde tartışılarak Türk vatandaşının özgür iradesi oyu ile oluşturulacaktır diye düşünüyorum."

FOTOĞRAFLI