Edip TEKİN/ BURSA, () - BURSA’da dün açılan Blok Mermer Fuarı’na katılan Yüce Madencilik firması sahibi Erol Yüce, İstanbul Teknik Üniversitesi uzmanlarının, Bursa’nın Orhaneli İlçesi'nde yaptıkları 8 ay süren araştırma sonunda, sadece 1 havzada 105 milyar dolarlık mermer rezervi olduğunun belirlendiğini açıkladı. Yüce, "Madencilik, aile şirketi olmaktan çıkmaya başladı. Biz cari açığımızı kapatacaksak madencilik bakanlığımızın olması lazım" dedi.
'Blok Mermer ve İş Makineleri Fuarı', MADSİAD ile TÜYAP’ın işbirliğinde dün Bursa’da açıldı. 7 ayrı salonda ve 40 bin metrekarelik kapalı alanda gerçekleştirilen fuarda, 150 firma ürünlerini sergiliyor.
İŞLEME KAPASİTEMİZ 'TIRNAK KESME' KADAR
Bursa Blok Mermer Fuarı’daki standında 30 tonluk mermerleri tanıtan Yüce Madencilik sahibi Erol Yüce, Türkiye’deki maden sektörü hakkında bilgi verdi. Bursa’nın Orhaneli İlçesi'nde sadece bir mermer havzasında 105 milyar dolarlık rezerv olduğunu belirten Yüce şunları söyledi:
"Orhaneli’de sadece küçük bir havzada 105 milyar dolarlık rezerv tespit edildi. Türkiye’nin en zengin ilçelerinden biri Orhaneli. Türkiye genelinde en fakir kırsal kesimi de Orhaneli. Ama maden anlamında dünyanın en zengin ilçeleri arasında. Bugün vücudumuzu Türkiye haritasına benzetirsek, bizim madenleri işleme kapasitemiz insan vücudunda kesilen tırnak kadar. Bu mermerin hepsini çıkaramamızın sebebi, madenciliğin kolay bir sektör olmaması. Madencilik, aile şirketi olmaktan çıkmaya başladı. Biz cari açığımızı kapatacaksak madencilik bakanlığımızın olması lazım."
'ÜNİVERSİTELERDE MERMER BÖLÜMLERİ AÇILMALI'
Maden ocaklarında kalifiye eleman sıkıntısı yaşadıklarına da dikkat çeken Yüce, özellikle üniversitelerde mermerle ilgili bölümler açılması gerektiğini anlattı Yüce şöyle konuştu:
"5 yıl sonra dünyadan operatör ithalatı yapabiliriz. Bugün Çin ayağını gazdan çekti ama frene basmadı. Bir eksiklik yok yani. Ama yarın gaza basarsa biz yurt dışından operatör getirmemiz lazım. Bunun için okullarımızı inşa etmemiz lazım. Üniversitelerle ciddi bir marka olmamız lazım. Aile şirketlerini kurumsal duruma getirmemiz lazım" dedi.
'ÇEVRECİLERE KENDİMİZİ ANLATAMADIK'
Maden ocaklarına çevrecilerin olumsuz baktığı yönündeki eleştirileri de yanıtlayan Yüce, "Biz orada eksik kaldığımızı baştan beri söylemiştim. Türkiye’deki madenciler adına konuşuyorum. Biz çevrecilere ve diğer kurumalara kendimizi iyi anlatamadık. Anlatmamız lazım. Eksik bilgi varsa kendimizi orada düzeltmemiz gerekiyor. Orada gerçek bir yer altı kaynaklarını yeryüzüne çıkarıp dünya markası olmamız lazım" dedi.

FOTOĞRAFLI