Yükseköğretim eğitimi almak ve akademik kariyer yapmak için gerekli olan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’na (ALES) başvurular her geçen gün artıyor. Bu durum sınavı yapan Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM)'nin kasasına da olumlu yansıyor. Sadece bu sınava girenlerin 2011 yılında yaptığı ödemenin toplamı 20,2 milyon lirayı aştı.
    İstanbul Arel Üniversitesi Öğretim Görevlisi Zeki Yüksekbilgili tarafından yapılan araştırmaya göre 2010 yılında ALES sınavına 455 bin 780 kişi katıldı. Bu sınava giren aday sayısı 2011 yılında ise yaklaşık yüzde 10 artış ile 505 bin 967 kişiye çıktı. 2011 yılında yapılan sınavların giriş ücreti ÖSYM tarafından 40 TL olarak belirlenmişti. Dolayısıyla adaylar ALES'e girmek için ÖSYM’ye 2011 yılında toplam 20 milyon 238 bin 680 TL’lik ödeme yaptı. Yüksekbilgili, bu rakamın 200 bin kişilik bir şehrin bütçesine denk olduğuna işaret ederek, "Örneğin; Sinop İl Özel İdaresi’nin 2012 yılı bütçesi 20 milyon TL idi." dedi.
    ÖSYM tarafından yapılan ALES, ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde olmak üzere yılda iki kez gerçekleştiriliyor. ALES sonuçları, bütün yükseköğretim kurumlarının lisansüstü programlarına öğrenci seçme ve yerleştirme işlemlerinde, yükseköğretim kurumlarının öğretim elemanı ihtiyacının karşılanması amacıyla, araştırma görevlisi kadrolarına atanmak suretiyle yükseköğretim kurumları tarafından yurtdışına lisansüstü öğrenim görmek üzere gönderilecek adayların seçiminde kullanılıyor. Her yıl, gerek akademik kariyer yapmak isteyen, gerekse yüksek öğretim eğitimi almak isteyen öğrencilerin sayısının artması ile sınava giren kişi sayısı da sürekli yükseliyor.