Merkezi Nevşehir’de bulunan Özaltın Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Esat Özaltın, önümüzdeki 5-10 yıl içinde Türkiye'nin dünya çapında bir oyuncu olmayı başaracağına inancının tam olduğunu söyledi.
Ekonomik durumla ilgili değerlendirmelerde bulunan Özaltın, “Türkiye, artık bir eşiğe gelmiş durumda. Gelişmekte olan ülkeler konumundan artık gelişmiş ülke arasındaki basamakta olduğuna inanıyorum. Önümüzdeki 10 yıl bu açıdan önemli olacak. Artık Türkiye, önümüzdeki 5-10 yılda yeni yatırımlara ihtiyaç duyacak. Türkiye'de vergi reformunu mutlaka yapmak lazımdır. Artık krizden çıkıldığının genel kabul gören bir konu olduğunu görüyoruz. Dünya ekonomisinin kriz yılında yüzde 1'e yakın küçülmesine karşın, geçtiğimiz yıl yüzde 4,8 büyümüş olması önemlidir. Buradaki gelişme farklılıklarına bakıldığında, ciddi orandaki büyümelerin gelişmekte olan ülkelerden geldiğini görüyoruz. Önümüzdeki dönemin büyüyen ekonomilere ve yeni düzenlemelere sahne olacağına inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Özaltın, dünyada küresel bir krizin varlığının azalarak da olsa devam ettiğini, özellikle Avrupa ülkelerinin domino taşları gibi devrilmemek için büyük krediler aldıklarını ve halkına da kemer sıkmak zorunda kaldıklarını anımsattıktan sonra, Türkiye'nin ise iyi bir durumda olduğunu söyledi. Bu büyük krizin başladığında ülkemizin etkileneceğini öngördüklerini anlatan başarılı işadamı, “Birçok ekonomi uzmanı da aynı şeyleri söyledi. Ama bir şey burada öne çıkıyor; Türk insanı. Farklı bir milletiz. Zor zamanlarda birbirimize hiç tanımasak da sahip çıkıyoruz. Böylesine birbirine destek olan bir ülke insanı yanına, hükümetin aldığı başarılı tedbirler de eklenince Sayın Başbakan’ın dediği gibi kriz teğet geçti. Ama tedbirli olmaya tabir caiz ise ‘ayağımızı yorganımıza göre uzatmaya’ devam etmeliyiz. Eğer yeni hükümetimiz de krize karşı tedbirleri devam ettirse çok fazla bir etki görmeden önümüzdeki yıllara güvenle bakabileceğimizi düşünüyoruz.” dedi.

"EKONOMİ GÜVENLİ ELLERDE"
Türkiye’nin dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi unvanını aldığını hatırlatan Özaltın, bu başarının en önemli nedeninin, Türk insanının kadir şinaslığına ve hükümetin başarılı ekonomi yönetimine bağlamak gerektiğini söyledi. Türk insanı denince ilk akla gelenin en zor şartta bile ülkesine, devletine güvenen, inanan insanların geldiğini ifade etti.
        Ekonomi yönetiminin güvenli ellerde olmasının büyük bir şans olduğuna işaret eden Özaltın şöyle konuştu: “Ekonomiyi yöneten bakanlar ve bürokratları insanlara kemer sıkmayı değil de üretmeyi, ihracat yapmanın yollarını açmayı yeğledi. Bizce bu da çok önemli bir ölçü oldu. Özellikle Avrupa’da yaşanan ve yaşanması muhtemel borç krizlerini hükümetin çok iyi görmesi ve gereken tedbirleri alması ile dünyada önemli bir başarıya Türkiye imza atmıştır. Aslında şaşırmamak lazım. Türkiye, bunları ve daha fazlasını yapabilecek birikim, tecrübe ve işgücüne sahiptir. Yeter ki biz, ülkemize ve insanlarımıza güvenelim ve onları daha çok yatırıma, daha çok işgücüne yönlendirelim. Daha güzel şeylerin olacağına inanıyorum.”