Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in Almanya gezisi sırasında ülke Başbakanı Angela Merkel'e Kuzey Akım doğalgaz boru hattının üçüncü ayağının inşa edilebilmesi önerisini sundu. Öneriye Merkel'in sıcak bakmadığı belirtildi. Rus Kommersant gazetesine konuşan Rus merciler, Türkiye'nin Güney Akım doğalgaz boru hattı projesiyle ilgili tutumu yüzünden Moskova'nın Almanya'ya böyle bir proje önermek zorunda kaldığını iddia ediyor.

"İnatçı Türkiye" başlığını kullanan Kommersant, Türkiye'nin yüzünden Güney Akım'da sorunlar yaşadığını iddia etti. Habere göre, Rusya hattın Türkiye'nin kendi karasularından geçmesi için henüz Ankara'dan izin almış değil. Yazıda, "Güney Akım'ın deniz altından geçecek güzergahının özellikle Türkiye'ye ait araziden döşeneceği hususunda Başbakan Vladimir Putin Ağustos 2009'da Ankara'da Türk meslektaşı Recep Tayyip Erdoğan'la el sıkıştı. Moskova bunun karşılığında Türkiye için verimli Samsun-Ceyhan petrol boru hattının inşaasına evet dedi. Zira bu proje, Burgaz-Dedeağaç projesine zazar veriyor. Moskova Türkiye'de ilk nükleer santralinin inşa edilmesiyle ilgili görüşmelere de yeşil ışık yaktı. Bu santrali Rosatom Türkiye için verimli koşullarda inşa edecek. Fakat Türkiye Güney Akım'la ilgili nihai kararını halen vermiş değil. Gerçi 10 Aralık 2010'a kadar yapacağı yükümlülüğünü üzerine almıştı" diye belirtildi.

TANKERLE BOĞAZDAN PETROL TAŞIMAK DAHA UCUZ

Gazete Türkiye'nin 1 Kasım'da projeye izin vereceğini iddia etti. Rusya Dışişleri Bakanlığı kaynağı ise bunun nedenini iki hususa bağlıyor. Öncelikle Rusya Samsun-Ceyhan projesiyle ilgili anlaşmayı yerine getirmeye pek istekli değil. Rus yetkili, "İlk başlarda biz projeye evet dedik, fakat son zamanlarda projenin ekonomik çıkarları hususunda bizde büyük kuşkular ortaya çıkarmaya başladı. Tankerlerle boğazlardan petrol taşımak daha ucuz" dedi.

İkinci neden ise güya Ankara Güney Akım'la ilgili faal siyasi oyun yürütüyor. Rus yetkili, "Türkler için proje ekonomik ilgi uyandırmıyor. Onlar hatta Mavi Akım üzerinden alabilecek kapasiteyi bile alamıyorlar. Türkiye için transit geliri de önemli değil. Onlar için önemli olan jeopolitika ve Avrupa'nın dev doğalgaz merkezine dönüşebilme olasılığı. Dolayısıyla Türkler, verimli koşullar koparmakla bizimle daha uzun zaman pazarlık yapabilir" diye iddiada bulundu. Başbakanlık kaynağı ise bu durumda Moskova'nın bir süreliğine Güney Akım'ı rafa kaldıracağını ve Avrupa'ya yönelik sevkiyatını Almanya gibi ortağının sayesinde artıracağını öne sürüyor.

Gazeteye konuşan Rus uzman Valeri Nestereov da, Güney Akım'dan vazgeçilmesinin Gazprom yatırımcıları için iyi haber olacağı görüşünde. Uzmana göre, projenin ekonomik yönü tartışmalı. Fakat Nesterov, rakip Nabucco projesi yüzünden Güney Akım'ın inşa edilebileceğini ekliyor.